Thursday, 22 December 2011

How to : Register PayPal

Hello and assalamualaikum  ! Nampaknya ramai tak faham tentang PayPal . Oklah , aku ajar macam mana nak daftar PayPal ye :)

Firstly , bukak http://www.paypal.com

Dah bukak kan ? then , korang ikut je gambar kat bawah ni


*tekan gambar kalau tak jelas*

Tekan Sign up . Lepas tekan sign up korang akan nampak satu form  macam ni :

*tekan gambar kalau tak jelas*

Then , korang isilah form tu . Kepada yang berumur 18 kebawah , korang kena buat tarikh lahir yang umur 18 tahun keatas . Ok ? Bila dah habis isi , tekan ' Agree and Create Account '

Bila dah tekan , dia akn appear satu page bahagian Bank


OR 


*tekan gambar kalau kurang jelas*

actually , aku dah login aku punya account so dia jadi lain . Kalau yang baru buat , dia akan ada dua column jugak . Satu bahagian bank , satu bahagian Credit card/ Debit Card . Kalau koranga da RHB account , tekan yang RHB bank . Kalau takde , tekan other banks . Kalau korang anak orang kaya , ada credit card tekan lah Credit Card section ok ?

Kalau yang pilih bank , dia akan loading macam ni . Sorry kepada yang pilih Credit Card . I tak tahu nak buat macam mana :)

*tekan gambar kalau kurang jelas*

Dia akan loading macam tu . Then , dia akan appear satu page pasal payment macam ni :

*tekan gambar kalau kurang jelas*

Nampak tak dia USD tu ? Kalau korang orang Malaysia , tukarkan kepada MYR . Then , nampak tak tempat kosong sebeblah dia tu ? Bagus :) Dia tulis kat situ minimum 50.00 MYR kan ? Korang isilah jumlah dia kat situ eh :) *ATTENTION ! Payment section ni dia tak payah bayar*  

Then , bila dah isi tu korang tengok kat bawah ni ye :)

*tekan gambar kalau kurang jelas*

Bila dah tekan proceed , korang dah selesai buat PayPal account dengan jayanya ! Wuhuuuu !! Jadi , sekarang korang boleh shopping pepuas and daftar Mixreq :) Selamat mencuba ! Wassalam .


Photobucket

4 comments:

Diana Afisha said...

betul ke yg rm 50 tu tak payah kena bayar ? ._.

CiMinniy said...

Diana : yupp :)

Diana Afisha said...

btw , yg address line tu for what ? :|

CiMinniy said...

Diana : itu adress rumah kita lah . Contoh :-
Adress line 1 :
No 1 , jalan Mutiara 1/2

Adress line 2 :
Taman Seri Mutiara