Monday, 10 November 2014

Controlled myself.






Hai. Assalamualaikum.


Jadi, busy sikit minggu ini (dan minggu depan dan minggu depan). Sementara ada masa ini, taknak lah terbuang begitu sahaja. haruslah diiisi dengan perkara berfaedah (cliche) 


Memang dah mind-set dalam diri yang diri ini kena control sendiri. Manually not auto. selalu terfikir, agak-agak kalau boleh control diri sendiri, orang akan marah tak, orang tegur tak, orang perli tak, orang gertak tak? semua ini dah bermain di minda. lagi-lagi bila dah tiba masanya boleh control diri sendiri (excluding the helps and supports) 


saya selalu cakap kat orang, saya nak masuk asrama. saya selalu cakap dengan kawan, yang saya boleh diharap kalau hangout. saya pun selalu cakap kat diri sendiri yang saya tahu apa yang boleh apa yang tak boleh. saya boleh kawal. tapi, betul ke? betul ke saya boleh kawal diri saya sendiri tanpa ditegur, tanpa dimarah, tanpa "dikawal"? 


cakap pasal asrama, saya nak mohon SBP. tak kisah lah apa orang nak cakap. orang cakap perasan pandai ke, orang nak cakap saya berlagak ke, saya tak kisah. sebab matlamat saya hanya untuk belajar. saya pun sedar saya bukannya pandai sangat pun. alah setakat trial pt3 sipi-sipi selimut. cukup makan je. jadi rasa menyesal tak belajar bersungguh-sungguh tu of course lah ada (dan ianya sering tertangguh akibat alpa) . lepas tu, ada jugak kawan kawan, kenalan saya yang drpd nak masuk asrama, terus tak jadi? alamak. semuanya sebab buli. lagi-lagi yang tengah viral sekarang ni kan? awak, jangankan asrama, sekolah menengah berprestasi tinggi pun ada buli, siap ada gangster lagi. cuma takde orang nak recordkan bagi popular je. jadi, buli ni sebab apa? sebab awak tak reti CONTROL diri awak. 


kalau keluar dengan kawan-kawan, saya lagi suka keluar dengan perempuan. sebab apa? saya tak payah control ayu. saya pun ada kawan baik lelaki, tapi kalau keluar pun, keluar ramai ramai, kalau keluar dengan lelaki ni, hmmmm macam susah sikit. panjang mengeluh. yelah, bukan nak control ayu lah. belasah kang! cuma, kalau keluar dengan lelaki ni, kenalah control pergaulan, kena control (kegedikan) , tidak boleh melebih. nanti syaitan sedap duk menghasut amboi. tapi, sepanjang saya keluar dengan mereka, alhamdulillah tiada adegan menggedik terlebih. syukur. maknanya, saya boleh CONTROL diri saya! yes!


(vibrate nafsu makan)


cakap pasal makanan, saya sangat picky bila bercakap pasal makanan. tapi, saya jenis yang kalau saya dah suka, saya akan makan banyak sekaligus. contohnya, pizza. lagi-lagi kalau lapar. alamak, kena siap sedia push-up lapanratusempatpuluhenam kali. saya picky pasal makanan, sangat picky. sampaikan mama saya dah fed-up taktau nak bagi anak makan apa. sayur memilih. nak sayur yang cameron highlands punya. buah memilih. nak buah taknak cikai malaysia (dont judge me puhlis) punya. nasi memilih. nak nasi yang orang guna untuk sushi (makan dengan asam pedas pulak tu). yang saya pelik, badan saya naik mendadak start darjah tiga. sangat mendadak. masa itu, pemilihan makanan saya sangatlah cerewet, lagi cerewet daripada sekarang (sekarang dah makan sayur) . tapi, sihat bagaikan juara. jadi, saya UN-CONTROLLED masa saya kecil, tapi saya dah boleh CONTROL appetite dan pemilihan makanan saya. yey! 10 points for me!


tipulah kalau saya cakap saya pandai manage masa saya. reti tu memang ya, tapi bab nak jadi expert tu macam perlukan usaha yang lebih. saya ada je jadual waktu, cuma biasalah. hidup sebagai pelajar yang busy ya ampun ni, memang lari habis jadual. elok elok study patutnya petang, terlajak ke malam. malam dah tuisyen. nampak tak lari? (padahal petang tido) jadi, tak guna pun ada jadual, tapi tak ikut. saya sebenarnya tak berapa minat hidup diaturkan. saya suka bila saya dapat bebas. tak perlu masa yang tetap nak buat sesuatu. bila saya rasa nak buat, okay saya buat betul-betul. kalau saya rasa macam tak ada mood nak buat, tunggu ada mood baru buat. baru puas. as a conclusion, saya masih lagi dapat CONTROL masa, cuma kena perbaiki. 



sebenarnya, hidup kita ni, memang akan dikawal walaupun kita rasa macam bebas. mungkin kita tak perasan, mungkin kita tak rasa yang kita dikawal sebenarnya. saya bersyukur sebab mama dengan abah saya dapat didik saya supaya kawal diri. mama dengan abah saya dah kawal auto kat saya untuk persiapan "PERKAWALAN MANUAL" saya nanti. sebab mereka tahu, kalau mereka tak didik untuk kawal diri, mungkin saya tak akan jadi macam ini sekarang ni. mungkin saya kecil lagi untuk kawal diri sendiri, tapi sikit sikit, nanti biasa lah. tak ada lah nanti saya huru-hara bila saya tiba-tiba dalam situasi gawat. at least, some knowledges make an effort. 


// Saya ada satu benda sahaja yang saya masih gagal nak control, kealpaan saya terhadap yang Esa. 


Wassalam.


Photobucket

Monday, 3 November 2014

Unexpectedly (Tanpa Dijangka)

( Saya selalu fikir nak post atau tidak, so here it is )

Badannya lemah. 
Mukanya pucat. 
Tiada senyuman terukir di bibirnya. 

Melihatnya diselubungi alatan moden, terguris hati merasanya. 
Tuhan, kuatkan rohaninya.
Tuhan, kuatkan semangatnya.
Tuhan, tabahkan kami sekeluarga.
Matanya separa, tidak mengapa.


Dengarlah wahai Tuhan, sampaikan doa kami.
Masuk ke hatinya. 
Agar dia mengetahuinya.


Nafasnya samar-samar,
Denyutannya semakin rendah,
Dia kelihatan lemah dan mengantuk.
Mungkin dia penat, perlukan rehat,
Tidak mengapa.


Pakar pandai berbicara, 
Membuat jenaka tentang dia,
Mengatakan bahawa dia tidak akan hidup lama lagi,
Mungkin pakar melihat kami sentiasa pudar. 

Hari menghitung hari,
Bumi semakin tua,
Dunia makin senja,
Wahai jasad, bangunlah.
Kami tahu masih ada roh di dalamnya.


Wahai jasad, bangunlah dari tidurmu yang lena itu.
Tunjukkan senyum manismu,
Yang sudah lama terpadam.


Tiada gerakan, 
Hanya tarikan nafas terakhir kedengaran,
Denyutan jantungnya sudah mendatar,
Itulah pengorbanan terakhir,
Seorang hamba.


Assalamualaikum tokwan,
Jaga diri,
Jangan nakal-nakal, ya?
Kami disini sentiasa merinduimu,
Tiap saat, tiap detik.




// ALWAYS IN OUR HEART, TOKWAN :)
1954 - 2014


Photobucket

Wednesday, 29 October 2014

#FoodWithAmni ; Easy peasy chocolate cupcakes!






Hai, assalamualaikum!

hei, lap sikit air liur tu. Amboi. alhamdulillah, dah habis exam ni, banyaklah masa nak qada' aktiviti yang tertangguh tralalalla. Sampai dah naik boring taktau nak buat apa. ades.

Okay, harini dengan sifat rajinnya, saya nak kongsi resepi cupcake coklat paling senang di dunia, takdelah di dunia, kot ada cupcake yang sekadar jampi dah siap tu lagi senang nauzubillah. 

Sebelum ni, kalau buat cupcake, mesti mesti wajibulghunnah tak jadi punya. Keras sangat lah, tak naik lah, heish banyak pulak songeh dia! Tetapi, dengan resepi ini, mata tutup pun boleh buat (kalau rasa taknak kena terajang dengan mama) . 



// Bahan-bahan (12 cupcakes) ;

Maafkan gambar tepung. Dia malu sikit. Sopan orangnya. 

1 cawan tepung gandum / tepung naik sendiri (lebih cadangkan guna tepung naik sendiri)
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan H20 (yakni air)
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 sudu besar serbuk koko
1 biji telur


Tengok macam banyak kerja kan? Tetapi, sebenarnya sangat senang. 


// Cara-cara ;

  1. Letakkan semua bahan ke dalam pengisar ikut susunan (whatt?) 

// Yup. Pengisar yakni blender bawang yang ada kat rumah tu. Tapi, kalau takde, jangan guna lesung batu. Amboi nak klasik bebeno! Satu tips kalau taknak cupcakes rasa cili, masukkan garam dalam pengisar dan isikan air selepas itu, blend! Hmmmm harum bagaikan sutera eh tak bau hilang je sebenarnya 

Tips! - Pastikan letak minyak dahulu, lepas itu susu pekat ya. Kalau TERletak gula selepas atau sebelum minyak, alamatnya, kena gali khazanah lah. Permukaan minyak licin membantu susu pekat turun dengan sihatnya! Yes! 


      2.  Susun cawan cupcake dengan comel dan bergaya vadavas!




      3. Tuang hasil eksperimen eh adunan cupcake dalam cawan kertas yang dah susun kiut kiut. Jangan penuh sangat, jangan sikit sangat. Tinggalkan dalam 1/4 ruang bagi cupcake itu naik dengan menawan dan tak debab (sebab guna tepung naik sendiri, jadi tak payah gatal tangan tuang menjejes alamak gurl)

Jadilah macam ini ;



      4. Okay, masa ini, boleh lah ikut korang semua. Nak bakar just plain as it is ataupun boleh letak grated chocolate, chocolate rice, almonds, it's up to you! Macam saya, saya letak grated chocolate, hmmmmmmm sedap yummeh (diabetes alert)

      5. Bakar dalam ketuhar, dengan suhu 150 C - 180 C selama 20 - 25 minit, bergantung kepada ketuhar masing-masing. Seperti kek yang lain, untuk check kalau dah masak atau belum, ambil lidi ke, chopstick ke, cucuk cupcake tu (dengan berhati-hati supaya tak terliur) , kalau ada kek yang melekat, maknanya belum masak lagi ye. Kalau tiada, okay boleh makan (padan muka lidah melecur) . Lagi satu, jangan bakar lama sangat, nanti cupcake jadi kering dan keras. Macam saya punya, jusssstttt nice :)

// Ada ketuhar yang ada jenis panas nak atas bawah ke, atas sahaja ke, bawah sahaja ke. Kalau ada, my recommendation, gunakan jenis panas atas bawah selama 15 minit. Then, tukarkan ke arah atas untuk rangupkan bahagian atas cupcake. 

Other options -- Boleh guna kaedah kukus. Kukus selama 20-25 minit. Cucuk, done!


       6. Sejukkan cupcake, selepas itu boleh hias dengan frosting atau chocolate topping (Warning! Chocolate topping's recipe alert!) As for me, disebabkan fail bab bab baking ni, jadi tak nak ambil risiko panggil syaitan suruh makan cream sekali , permudahkan dengan buat chocolate topping. Resepi dia sangat senang ya allah!


Chocolate topping (Bahan-bahan) ; 

1/3 cawan minyak masak 
1/3 cawan susu pekat
Serbuk koko (ikut naluri hati)


// Campurkan semua bahan dalam saucepan, panaskan atas api perlahan. Bila dah macam berbuih (jangan mendadak), tutup api. Kacau sampai sebati. Boleh adjust sikit sikit kalau rasa kurang manis ke, pahit sangat ke. Boleh adjust.


     7. MAKAN.




Hasil kerja.png ----



Senang je kan? Haaa, masa pun jimat. Cuma blend dan tuang selepas itu bakar. Pung! Siap! Confirm lepas ini boleh masuk Masterchef wah gitu.

Selamat mencuba! Send your creations or feedbacks on my Twitter (@amninano) or comment down below! Bye!

Wassalam.



Photobucket

Saturday, 25 October 2014

#WhatHappen ; How is it going (PT3)




p/s: Entri ini dah terperap macam asam tunggu nak buang je. Sila baling coklat!

Assalamualaikum and hello earthlings!

wat gurl dah habes exam? Yup. I'm officially freedom (which is not really) . Yes, PT3 is finished and dead inside the paper. But.... PBS is waiting happily for me ohgad so suwit. Hahaha. 

Alhamdulillah, everything's okay. I get to answer the paper smoothly. Cuma, masa last day, masa tu paper Kemahiran Hidup dengan Pendidikan Islam. Boleh pulak ku tak sihat. Adush. Almost had a fever. Almost k. Sekejap panas badan, sekejap tak. Amboi sesuka hati dia je. Tapi, alhamdulillah. tak ganggu sangat masa jawab paper. also, for the first time, I slept during the big exam. Yes. Not slept actually. Jussstttt a catnap kononnya lah. Ku memang rasa tak larat masa itu, rasa nak hentak kepala patplohlapan kali atas meja. Takpe takpe. Nasib baik masih waras. Tapi, yang paling tak puas hati bila cikgu tepuk belakang suruh bangun hey du yu no ded i'm sick heh  (lulz mintak penampar) 

maap maap.

Let's go throughout the scenes.

Babak 1 -  I have to nervous. Really have to. Tapi, nervous dia tu lenmacem sikit lah. Tak senervous masa upsr dulu (oh gurl what) Kena jadi seorang remaja yang risau dengan paper exam yang akan dijawab kejaaapppp je lagi (baca sambil kenyit mata alah macam tak biasa)

Babak 2 - Jumpa kawan. Salam salam hai hai muah muah all that kind of stuff. Tunjukkan perasaan rindu kat mereka. Walaupun dalam hati rasa menyampah ya rabbi nak ghindu ghindu belasah kang (hayati dengan betul) . Borak tentang ke-nervous-an yang melanda dalam diri. Tarik nafas banyak kali, termenung jauh sampai kena tegur dengan kawan kerana nampak macam dah tiada roh dalam diri. Sediakan perkakasan (uolzz) untuk menjawab. Ingatkan kawan kawan supaya jangan lupa bawa slip dan ic (add on: watak utama sibuk ingatkan orang, padahal diri sendiri lupa nak bawak keluar)

Babak 3 -  Mendengar taklimat cikgu buat kali terakhir sebelum menjejakkan kaki ke dewan. Cikgu sempat berpesan agar baca doa sebelum memulakan pen-jawab-an (Oh My BM). Jawab soalan dengan tenang, jika rasa soalan susah, tinggalkan dulu. Jawab yang senang dahulu. Masing masing senyap dan berdoa agar dipermudahkan. Juga, gelengkan kepala sambil pandang pelajar yang masih tak sedo nak peksa lah wei ingat sikit! eh masih tak sedar bahawa peperiksaan bakal bermula sebentar lagi. 

Babak 4 - Semua pelajar masuk ke dewan peperiksaan, Penuh dengan perasaan gementar bukan sebab peperiksaan semakin hampir tetapi cari meja tak jumpa. Meluru cari meja tak jumpa jumpa alamak girl eh oops kerana terlalu banyak meja dan penyebab tak fokus semasa briefing hari sebelumnya. Watak utama akhirnya menjumpai mejanya dan mendengus sambil membebel seorang diri malu tak jumpa meja. padan muka.

Babak 5 - Perkara yang sama berlaku sehingga hari ketiga (hari terakhir), cuma hari ketiga ini agak berlainan sedikit. Ketika kertas terakhir berlansung, watak utama dilanda ribut taufan kedemaman yang sedikit teruk. Watak utama sedikit pening dan berhasrat untuk berehat sebentar sebelum meneruskan sesi menjawab. Tiba-tiba, dia dikejutkan oleh pemeriksa. Diri sedikit terganggu dan pening tetapi sabarkan diri kerana puasa (puasa tak baik marah marah). 

Babak 6 - Akhirnya, hari yang dinanti-nantikan tiba. Watak utama berasa gembira tetapi masih berasa lemah. Sambil itu, watak utama berhasrat untuk membuat cuti sendiri pada keesokan harinya tetapi ditindas/dirosakkan oleh guru. Katanya, esok para pelajar perlu datang untuk menyiapkan PBS. Watak utama pasrah dan datang pada esok harinya tanpa banyak bicara.


-----------------------------------------------------------------------------------

That's my story. 

Wassalam.
May Allah bless our efforts. May Allah ease everything. 



Photobucket

Sunday, 12 October 2014

It's here!

Hai. Assalamualaikum.
For these past years, I learned a lot. Tentang kehidupan, tentang segala-galanya lah. Semuanya alhamdulillah dapat dihadam. I've grown up a lot. I've changed a lot. Thanks Allah. Ku rasa macam tak percaya ini diriku sekarang.

Tahun pertama, masih freshman. Culture shock kata omputihnya. Masih belum explore dunia remaja. Masih dalam terowong yang belum jumpa penghujungnya. Masih bajet diri tu lawa omagad. Masih tak sedar diri itu dah besar. Masih rasa diri itu kecil lagi. Dan masih tak reti nak insaf. Then, bila masuk kelas, masih blur dengan subjek baru. Cikgu baru. Kawan baru. Kumbang-kumbang baru. Semua baru. 

Tahun kedua, makin mengenali antara satu sama lain. Tahun kedua inilah yang paling banyak dugaan. Syukur masih hidup sampai sekarang (if you know what I meant) . Masih dalam proses nak sedar. Masih rasa 'alah lek lah exam next year kot' . Masih rasa diri tu boleh main main (tahun kedua ni tahun paling banyak tak fokus (aka drop) dalam kelas) Masih rasa benda benda yang remeh itu cumalah sekadar picisan. Tapi, makin lama, bila dah makin sedar. Masa itulah, kena teruskan. Biar sedar sikit-sikit, daripada tak sedar langsung yang kau sekarang dah pakai buku garis satu bukan buku garis tiga lagi. 

Tahun ketiga. HAHAHAHA. Masa awal tahun, masih tak sedar nak exam. Astaghfirullah. Tapi, dah sedar diri ini perlu lebih matang. Perlu berfikir lebih waras. Walaupun tahun ini banyak perkara yang membuatkan kami pening (dan stres), tapi alhamdulillah, kami dapat mengharungi semuanya. Allah takkan bantu hambanya, kalau kita sendiri sebagai hamba tak tolong diri sendiri. Tahun inilah yang paling rasa menyesal untuk refresh balik syllabus tahun sudah (tulah lalai lagi). Masa ini jugalah, I really appreciate my surrounding. Maksudnya, tahun ketiga ini tahun dimana daripada seorang manusia zaman batu ke zaman millenium. But...... the point for this entry actually is.....



It's finally here. Yes. 
Esok, 13 Oktober 2013, kami pelajar Tingkatan 3 akan menduduki PT3. Fuhh. Full of worried. So, I took this opportunity yang tinggal kurang 24 jam sahaja untuk taip entri for this blog. I wrote about my journey from being a freshman to a not-so-fresh-but-i-so-wangi-right-now k shadap. Itu cumalah sedikit. Tapi, banyak memberi kesan dalam hidup sehari-harian. Setiap hari, ku akan sentiasa muhasabah diri. Akan cakap dengan diri yang dulu. Dan pada masa itulah akan timbul rasa bersyukur :)

Jadi, saya Amni Nizzatul Alia. Ingin memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan tak kira zahir atau batin. Mungkin ada yang terguris hati. Mohon maaf. Terima kasih kepada semua yang sentiasa menegur diri yang tak begitu sempurna ini. Halalkan segala makan minum, ilmu, teguran. Doakan kami semua berjaya dalam peperiksaan kali ini. Doakan kami dapat jawab dengan baik. Last but not least, may Allah bless us. 



// GOOD LUCK AND DO YOUR BEST!

Wassalam. 

Photobucket

Monday, 22 September 2014

// LIEBSTER AWARD

Assalamualaikum dan hai semua penduduk dunia :)

Dulu, masa mula mula nak 'up' (amboi) , selalulah dapat tag award macam ini. Biasalah, dulu peramah bagai nak rak, sekarang malu bagaikan kucing parsi (perumpamaan nak eksklusif). Alhamdulillah, tuhan berikan sedikit kemaluan eh sifat pemalu dalam diri ku yang kudus ini (kesat ayaq mata) .

Without any longer, nak berterima kasih dekat seorang blogger yang sudi tag untuk award ini (salam cium tangan lap balik). Walaupun, blogku hanyalah sebuah blog picisan, yang menanti pembaca datang tak sampai sampai takpe husnuzon mungkin mereka sesat. Ku hanya mampu mempromosi blogku dalam laman sosial yang tidak berapa nak aktif (pasang lagu sedih) . Dah dah sudah!
Mari kita bersuka ria!


(macam gula-gula candy lulz)


Award ini dia main syarat-syarat. So, kenalah ikut. Kata nak jadi manusia berguna. Basic step ni.

1. Nyatakan blogger yang telah mencalonkan anda untuk menerima LIEBSTER AWARD dengan backlink ke blog mereka. ----- IDK HER BUT SHE'S SHOMEL

2. Jawab 11 soalan yang ditanya ---- PRACTICE EXAM

3. Calonkan 11 blogger lain. --- LEMAH SIKIT

4. Hasilkan 11 soalan untuk dijawab oleh 11 blogger yang terpilih. --- INI GASAK

5. Maklumkan rakan blogger bahawa dia menerima LIEBSTER AWARD ini. --- K.


Soalan soalan yang telah dibocorkan walaupun tak haha buat lawak jeng jeng jeng.



1. Perkenalkan diri anda..
 
// Hai. Saya amni. Saya manusia. Dan semestinya bukan alien. Saya manusia yang masih tak sedar diri tu dah besar tapi perasan masih boleh main dalam keretapi budak budak kat funfair. Haaaaaaaaaaa. Saya suka makan. 


2. Apa aktiviti yang paling anda sukai selain berblog?

// Nak cakap belajar macam menipu bebenoooo. Membaca pun ye tapi macam masih berdolak dalih dengan buku cerita. Hei jangan main main ah. ---- Ku suka muhasabah diri sebenarnya (menyesal tak tanya?)


3. Apa yang anda suka tentang diri anda?

// Alhamdulillah. Semua suka. Tapi, mohon kaki Sooyoung tukar dengan saya boleh? TQ. 


4. Keluarga dan teman..yang mana keutamaan?

// Soalan ini tricky sikit. Allah. Dua dua penting. Dua dua menjadi keutamaan. Bila kat sekolah, teman lah yang paling rapat dengan kita. Tahulah perangai buruk baik kat sekolah. Di luar, keluarga is always no. 1! Keluarga kita dah kenal kita sejak kita tak malu pakai tali spagheti keluar rumah lagi. Tahu perangai sebenar, perangai ghasak, perangai yang boleh buat diorang naik angin (astaghfirullah), semua benda. Tapi, dua-dua penting. Tapi, pentingkan keluarga dulu. Sebab diorang yang kita nak panggil dulu masuk syurga nanti, kan? 


5. Ibu dan ayah..siapa anda paling rapat dengan?

// It depends actually. My mom macam ada sifat keremajaan sikit (keremajaan uolsss) , so boleh lah jadi sekepala (dalam kebanyakan benda) . We have a lot in common but it's not that many though. Abah pula, suka duduk bawah dia sebab dia tinggi jadi rasa macam duduk bawah pokok kelapa. Lepastu, abah suka bawa pergi jalan-jalan. So, at the same time boleh ngendeng suruh pergi Econsave shopping barang tak berfaedah. Jadi, dua-dua rapat :) Fair and square, right?


6. Bila Saat yang anda idamkan?

// Saat dimana semua orang happy dengan kita walaupun banyak ujian yang menimpa. Saat bila semua orang akan berhenti bercakap pasal seseorang :)


7. 2 perkataan tentang kehidupan anda..

// Roller Coaster


8. Apa Drama tv yang pernah anda tonton dan paling meninggalkan kesan dalam hati?

// Dream High rasanya. Eh suka hati je. 


9. Blog yang tak pernah anda miss baca setiap entri? Kenapa?

// Nisa Kay | Cik Epal | Princessmeenie | Irine Nadia | Ben Ashaari | Hanis Zalikha | Aizat Abd  ---- Sebab mereka ohsem *thumbs up* (jawapan budak sekolah) . Ramai lagi sebenarnya tapi lupa siapa ayoyo.


10. Sila list 2 blog yang patut saya follow..

// Sila rujuk soalan no. 9 lulz


11. Apa istimewa blog tersebut?

// Rujuk soalan 10


--------------------------------------------------------------------

Agak-agak rasa menyesal tak tanya soalan dekat saya? Jawapan tidak menepati kriteria ya allah (tepuk dahi) . Harap bersabar dengan budak pra-matang ini ya minta ampun. 

Nah soalan!

1 ; Dah makan? 

2 ; Pernah rasa gugup bila nak besar tak?

3 ; Ada rasa riak/takbur/berlagak/jakun tak bila ditag untuk award ini?

4 ; Kalau dunia sekarang tiada internet / alat elektronik, macam mana agaknya dunia? (Soalan KBAT 1.0)

5 ; Pernah rasa menyesal pergi sekolah/belajar?

6 ; Kalau rumah anda terbakar, dan sudah pasti ahli keluarga anda selamat, senaraikan 3 barang yang akan anda selamatkan. (Soalan KBAT 2.0)

7 ; Apa anda akan buat kalau tiba-tiba orang putih datang cakap inggeris tanya sesuatu/arah jalan? (SITUASI: Nak cepat pergi tandas) (Soalan KBAT 3.0)

8 ; Suka warna apa dan kenapa? 

9 ; Pelangi cantik tak? 

10 ; Pernah tengok aurora?

11 ; Ada rasa nak naik gila tak jawab soalan?


HAHAHHAHA. Maaf maaf minta ampun ampun. Biasalah, otak KBAT, memang macam ni (riak) . 

Nah orang bertuah ;

- SEMUA BERTUAHHHHHHHH YEAH! Saya tag semua orang. Siapa yang nak buat tag ini, buatlah :) Dialu-alukan. Bukan malas nak tag, biar adil dan saksama.

(pembohong)

BYE! WASSALAM.
Photobucket

Sunday, 21 September 2014

#WhatHappen ; Back to school! (baca dengan girang)

Hai, assalamualaikum :)
Jadi, jadi dan jadi. Sekolah dah mula balik. Eh bukan tahun baru ye. Semester baru bak kata orang lulz bajet. Johor mula sehari awal, awak semua teww, tidur lagi keww? hei bangun bangun bangunnnn.
So, macam mana perasaan kembali ke sekolah? Rasanya alhamdulillah selama ni, pergi sekolah baju bergosok. Tak pernah lagi lah kelam kabut pergi sekolah baju tak gosok. Baju mesti digosok walau macam mana lambat sekalipun (pandang mama). Kita pergi sekolah, kena kemas. Kena jaga imej. Kena jaga nama supaya tak masuk dalam kad disiplin. Barulah best! --- Dan dan dan, masih mampu ingat macam mana nak pegang pen hahahahaha. Sangat kelakar.
Ku baru habis trial PT3 sebelum cuti sekolah ni, kertas memang dah dapat. Memang dah dapat dan memang senyumanku dah jadi macam rojak. Kadang kadang gila pun ada. Kejap gelak, kejap kecewa. Nampak tak nampak tak. Kesian dia. Alhamdulillah sahaja yang mampu diucapkan (also sebab semua lulus setakat ni) . Ada turun naik, biasalah tu. First batch der (sila bagi kaki). InsyaAllah kena kerja keras sekeras kerasnya untuk PT3 ini. Lagi lagi format baru ini, kena faham betul betul wuwuuw. 
Harini kawan kawanku semua gila. Bukan gila yang tahap Tanjung Rambutan punya. Gila yang on off on off. Ada tak? Suka hati je. Ada sorang budak ni, takdelah pandai sangat, tapi suka sangat gelakkan orang punya karangan padahal tak sedar dia punya pun lebih kurang je jenis ayat. Ulang ulang. Ingat karaoke? Heh! Benci budak macam tu. Dia fikir dia pandai sangat ke. Karangan pun cukup cukup makan. Ingat tulis novel nak letak titik noktah sesuka hati.
(Statement diatas merujuk kepada tuan blog. Harap maklum dan sila baling kuali pada penulis thank you.)
Esok ada exam psikometrik ke psikometri entah macam mana ejaan dia. Exam ini untuk uji arah kerjaya, minat kita kearah mana. Me? Asal jawab boleh kasi impress cikgu sudah lol boleh pulak. Main main lah dia ni. Ku nak jadi peguam sebenarnya, tapi kejap nak jadi technician, kejap nak jadi cikgu, kejap nak jadi jurugambar,  nasib bukan nak jadi tarzan je. Takpelah, kita jadi manusia yang berguna dulu ya :)
(ini lawak)


Hahahaha. Tu je mampu cakap. K. 
Cikgu baca entri ni, nangis dia nyesal mengajar budak macam ku ni. Tak ingat nak exam. 
Wassalam.


Photobucket

Thursday, 18 September 2014

#Tips: Nak jadi pandai (last minute punya usaha)

Assalamualaikum & salam sejahtera!


Apabila berubah segala sistem pelajaran, mulalah semua pelajar dah pening. Semua macam nak terjun bangunan 808 tingkat (tipu jangan nampak sangat bro) . Termasuk lah yang menulis ni tapi tak termasuk dalam golongan yang nak terjun bangunan tu ye. Heip. Nehi nehi.

Dengan berbakikan hanya kurang daripada sebulan nak masuk dewan peperiksaan, nampak macam tak ready je ayoyoyo macam mana ni. Siap boleh berzumba pergi holiday lagi. Apeni apeni. Hm actually aku ni bersedia ke tak nak exam? Macam ye, macam tak. Belum exam lagi dah macam macam plan dalam kepala. Nak pergi itu lah, ini lah. Hei, exam dulu lah!

Dia punya nervous tu memang ada. Membohong membongak sangatlah kalau tak nebes. Dahlah first batch PT3, first time pakai baju sekolah biasa masa exam (sebab masa UPSR dulu pengawas). So, nervous itu memang ada. Kengkadang duduk tepi katil sambil kuis selimut sebab nak muhasabah diri;

“Okay lepas habis exam terus nak suruh Lee Min Ho masuk meminang”

Haa tengok jauh tak hiperbola dengan realiti? Sangat uollss.

---------------------------------------------------

Tujuan nak update ni sebenarnya dah jauh sangat dah. Nak bagi tips tips nak belajar kasi masuk otak tanpa dapat keluar dengan selesanya (kita kasi kunci itu ilmu yess!) Kat atas tu pendahuluan atau selalunya dalam komsas --- permulaan. Jom kita masuk klimaks! (gelojoh)


1 ; “Hey! Sleep now.”

-          // Benda ni memang (ulang lapan kali kuasa dua) patut diterapkan. Tidur awal. Lepas azan isyak, terus ambil wuduk, solat, pap pap pap sebelum pukul 10 dah boleh tidur (sebelum 11 kalau tuisyen). Bila kita tidur dengan cukup, esok pagi badan kita akan rasa segar dan kita rasa badan kita dah berehat dengan secukupnya. InsyaAllah. ---  Kadang kadang, tak payah tunggu alarm bunyi, kita yang kejut alarm tu suruh bunyi cepat sikit. Secara automatiknya, bila kita kat sekolah, takdelah baru masa kedua dah menguap. Tapi, bila loceng rehat, amboi segar bagaikan juara! Haa! Sikit tips lagi, sebaik saja bangun tidur, buat regangan untuk melancarkan sistem peredaran darah nanti takdelah fius otak kiokk tiba tiba. 

2; Mengabadikan hirupan nafas pagi sambil mentelaah ilmu.

-          // Amboi tajuk nak bombastik. Cara untuk menghafal insyaAllah paling efektif! Bila menghafal pada waktu pagi, otak kita senang untuk menerima maklumat sebab otak kita tak ditaksub dengan benda lain lagi melainkan kalau kau layan Running Man pepagi subuh lah kan. Otak kita lebih segar, senang untuk memproses dan menghadam segala ilmu yang dibaca. Kasi kenyang itu otak, sebelum kasi kenyang itu perut. Tambahan, lagi bagus kalau dapat study pagi pagi kat laman ke, kat luar lah maksudnya. Sedut udara pagi pun bagus :D Tutup segala gangguan hiburan, perkara perkara yang lagha, hayati alam sekitar.


3; Take 5!

-          // Benda ini penting. Bila dah sesedap study sampai tak ingat mak panggil suruh sidai kain, adik panggil suruh bukakkan sos tomato. Rehat. Otak kita pun perlukan rehat. Bila dah banyak sangat ilmu masuk, otak jadi penat. Tak lama, atleast 10-20 minit. Masa ni, pergilah sidai kain, tengok drama korea kejap, selesaikan apa yang patut. Lepas tu, masuklah study balik. Jangan lupa, kemas dulu segala keserabutan belajar supaya takdelah rasa menyampah tengok buku tu. Kesian dia (kesat air mata buku)

4; Healthy food means healthy body!

-          // Jangan ambil benda ni remeh temeh macam ‘alah lek ah kitew makan choki choki/chikedis/super ring jeww’. Mereka tak bersalah ye.  Jangan jangan amalkan makan snek masa study. It’s really really bad! Lagi lagi snek yang kurang kandungan khasiatnya (bahasa sopan) senang cerita jajan lah k jajan. Bila kita belajar (tiada pendirian tukar perkataan), galakkan diri untuk makan buah-buahan seperti epal (dip in peanut butter), tembikai (makan jangan sampai menjejes jusnya) atau buahan western yang lain atau paling best; kismis (sedap!). Buahan berfungsi sebagai fiber dan vitamin untuk dijajahkan dalam badan kita supaya dapat meneutralkan asid badan. Sayuran pun termasuk dalam geng buahan ni. Kalau dapat buat fruit salad masa take 5 (diatas) tadi, rasa macam study kat Melbourne bertemankan orange juice dan bunyi burung berkicauan. 

5; Jamming while studying (can ah?)

// Bila kita belajar, alahai rasa bosannya. Rasa 'apakes aku study tapi rasa macam hidup ini tiada makna sobs' , 'kenapa rasa macam study dalam penjara *gema*' , 'tadi kata macam study kat Melbourne' okay berhenti. My recommendation is dengar lagu lagu balada (jangan judge sobs) bila tengah belajar. Contohnya ; Yiruma (the best evah!) , Brian McKnight atau instrumental sentimental drama korea paling easy! Alah yang korang dengar boleh banjir bilik. Irama macam ini membuatkan kita rasa sedapnya belajar macam nak makan buku. Buat kita rasa relax, tak stres, rasa besssttt je belajar. I've tried it! How about you?

6; Nota-nota cinta bak pujangga 

// Kata nak pandai. Pelajar yang cemerlang ialah yang membuat nota ringkas so korang tak payah bawa buku 100 paun masa hari peperiksaan. The ringan, the better! Tak perlu banyak banyak sangat sampai sama panjang dengan resit shopping barang. Cukuplah ambil memo pad atau buku nota yang comel comel, yang lawa lawa, buat nota contohnya nota ringkas Sejarah (dendam) , setiap muka surat buat peta minda guna pen warna-warni bak pelangi, buat nota contohnya tentang pembentukan Malaysia, tulis. Pasal geng geng Brooke? Tulis. Pasal macam mana nak pikat abang pengawas kacak? Itu tak payah tulis. Nota yang berwarna-warni dapat merangsang otak untuk bekerja dengan lebih cerdas kerana warna memainkan peranan dalam sistem otak kita. Kita pun senang ingat. Jadi, apa salahnya terapkan warna dalam otak? Barulah otak tak ketinggalan ke zaman paleolitik. 


(amboi lawanya awak *tahan nafsu*)

7; Allah first!

// Last but not least, Allah. Saja letak kat tips paling last bagi deep sikit. Apa guna kalau kita dah usaha, tapi lupa Allah? Nauzubillah. Lupakah kita yang semua kejayaan, semua kepandaian, hanyalah pinjaman semata-mata? Allah bagi itu semua untuk kita gunakan semasa membuat amalan. Kita kan bijak. Rajinkanlah diri bangun awal pagi sebelum subuh (pesan kat diri sendiri), buat solat sunat tahajud bonus solat hajat sekali. Bacalah Al-Quran walau satu ayat satu hari. Tapi, takkanlah kita sibuk sangat kan? Setakat bangun, makan, tidur itu saja lah kerjanya. ----- Kadang rasa stres ya allah rasa nak rendam diri dalam laut cina selatan, rilex beb rilex. Al-Quran lah penawarnya. Bila baca kalamullah ini, secara automatik, hati rasa tenang, hidup rasa senang. InsyaAllah :) --- Tetapkan dalam diri 'aku nak berjaya kerana Allah' 'aku buat semua kerana Allah' 'aku mencari ilmu kerana Allah' 





Benda benda ini pun sebenarnya bagaikan mencucuk jarum di hatiku yang luluh ini. Iyalah, tips tips ini bukan aku buat selalu pun. Ya allah! Dia suruh orang buat, yang dia? Duk tepi tingkap sambil tunggu idol datang sambut. Astaghfirullah. InsyaAllah benda ini dipraktikkan. Lagi lagi dah nak dekat sangat exam ni. Eloklah bila ada last-minute schedule ni, boleh membantu. Tak guna buat jadual bila dah study gajah ini (nangis).

Good luck to all candidates! Fighting! 
(termasuk yang kena repeat UPSR daripada kakakmu yang tak sedar nak PT3. Bersabar ye korang.)

Wassalam.

Thursday, 26 June 2014

RANDOM: Cerita Seram

DISCLAIMER: ENTRI INI MENGGUNAKAN PERKATAAN AKU. JANGAN TERSEDAK COCO CRUNCH. K THANKS.


Hello assalamualaikum! How's you guys doing? 
Okayyyyyyy. PT3 PT3. Yes, aku akan menduduki PT3. Dengar macam scary gila kan?
Memang pun.
Semalam, dengar taklimat kerja kursus sejarah untuk PT3. Which means kiteorang takde peperiksaan bertulis untuk Sejarah andddd also Geografi. Okay. Itu sebenarnya cukup lega tapi tak sepenuhnya.
So, as this entry is just so random, aku just nak share cerita seram *krik krik*


Konghajo amni ni konghajo

Okay babab amni ni. Biasa dia. Okay. So inilah yang bakal aku hadapi. 15 Oktober ini insyAllah. Tak sangka. Dah form 3 rupanya budak ni. Dulu tengok alahai kecik besor kecik besor je. Sekarang? Makin besar ada lah. Hahaha.

Alhamdulillah, makin besar ni insyaAllah makin pandai fikir. Fikir elok elok amni. Jangan ingat nak kahwin je eish. Sebenarnya taip entri ni pun menggigil satu badan. Apatah lagi nak buat nanti. Hm hm hm.

Doakan yang terbaik. InsyAllah. Fighting!

Insyaallah next entry will be some TIPS! Yey!

Bye! Wassalam.

Photobucket

Friday, 20 June 2014

Ehem, who is back?

Well, assalamualaikum w.b.t and hello!
Fuhh *lap peluh kat dahi*. Macam biskut kan amni ni? Kejap ada kejap takde. Eish. Ini kalau blog ada kedatangan, sesungguhnya aku lah yang paling low sekali sampai sipi sipi entah nampak tak nampak je. 

Kesian.

So, how's you guys doing? Great? Good! Me? Great! 

It's been such a long time since I've stopped blogging. Maybe 1 and a half years? Sangat sangat lama. Actually, aku ini jangankan blog, laptop pun sipi sipi je usha. Jadi, di kesempatan yang ada ini, yes I've done a lot of works *lompat bintang* , and I miss blogging so so so sooo much *kiss laptop* (eh kotor lap balik) , so I decided to blogging again. I'm here right now.

As you can see, banyak perubahan dalam blog ni kan? From feminine, girly to vintage and matured. Yes, i'm totally in love with this concept! Totally! Aku sebenarnya eh dah tak berapa berkenan dengan pink. Sorry pink, awak bukan milik saya lagi. Tapi, saya suka aiskrim strawberi (tetibe). 

In this new concept, new 'blog', new, fresh start, aku berhasrat nak isi blog ini dengan information yang lebih ada point not pointless. Repeat, pointless. Sebelum ini, entry aku semua macam merepek meraban (tumbuk diri sendiri), jadi sempena aku dah berumur 15 tahun ni, ye aku 15. Jangan cakap lebih. Malu tau. Okay lari topik. Aku decided nak buat some entries about teenagers, some tips and others. Oh ya, sejak dua menjak ni aku sangat sangat sangat berminat dengan fashion styles. Aku taktau kenapa. Tapi, jadi suka sangat. Bukan design, tapi styling. Maybe, in next entry, aku boleh kongsi tips about fashion? (yeyy)

Even aku baru 15 tahun, tapi aku rasa, aku sudah cukup yakin untuk kongsi pasal lifestyle teenagers, some tips more to teenagers. Den tak mampu ah nak menulis pasal tips nak cari jodoh, cara cara nak jadi ibu mithali. Den mohon ampunnnn.

Okay, jadi mana aku selama ni? Pergi bulan? Pergi buat poket macam doraemon? Oh sungguh menipu. Sebenarnya, aku sangat sangat malas (satu), tak sempat (dua), sibuk (tiga) dan tak mampu nak ambil berat pasal blog macam sebelum ni (empat), kesian blog. Berhabuk dia. Ini pun, masa format balik template semua nak tukar 100% theme blog, fuhhh sungguh mencabarkan! First tengok balik codings, otak blank. Tak boleh fikir apa apa. Hanya mampu bebel sorang sorang, nasib baik tak mencarut (syukur). Lepas tu, tengok balik codings blog sebelum, okay, boleh sikit sikit sampailah jadi sebegitu rupa ye. Takdelah secantik blog dulu, tapi I need a fresh, simple blog. Taknaklah serabut sangat. Warna pun lembut je. Hihi.

Sampai disini sahajalah mukadimah aku yang tak seberapa. Harap maaf atas segala salah silap, maaf atas pengunaan AKU di entri ini :) Insyallah in my next entry, I will try to change it to more appropriate language. Fighting! Wassalam. Bye!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Photobucket