Sunday, 11 January 2015

when growing up finally spokes







assalamualaikum.
do you ever thought of when you are growing up especially when you had reached your puberty, your personalities, your lifestyles had changed? yes, i do,

kalau masa zaman mumayyiz dulu, mesti makanan favourite tak lain tak bukan makanan yang takde sayur atau weird stuffs. you guys are so lucky yang dari kecil makan sayur, anda perlu bersyukur sebab tak payah dengar parents marah sebab taknak makan sayur, malah dimain-main sayur itu. itu saya. sayur paling tak suka? semua. ogosh. please please don't make me eat veges. i would rather running around the world than eating veges. amboi sampai macam tu sekali.

disebabkan sekarang dah besar, dah pandai balancekan appetite sendiri. yelah. bila dah besar (termasuk badan), mulalah rasa insaf sebab tak makan sayur. kalau tak, mesti badan lawa macam miranda kerr tak adalah asyik renung almari sebab rasa insecure nak pakai baju apa lepastu mengetes dekat mama suruh beli baju sebab asyik pakai baju sama je. itulah, sape suruh (tunjuk diri sendiri). bila dah rasa insaf, mulalah makan sayur walaupun masih tak boleh hadam ulaman pahit, lobak, taugeh. tapi takpe. janji dah makan sayur. sekarang paling suka makan sayur warna hijau (kecuali brokoli). sangaaatt suka. tak kisah lah walaupun tak tahu nama sayur, hadap je. give myself a pat *tepuk bahu sendiri*

ingat tak masa kecil dulu, pergi sekolah rendah je, mesti nak bawa bekal. lepastu, bekal kalau boleh nak fancy-mancy. barbie lah, mickey mouse lah. padahal dalam tu nugget je kot (makanan fancy masa kecil). bila kotor sikit, calar sikit, suruh mama beli baru. mama pun ikut je lah kalau rasa dah malas nak layan (sila sayangi ibu serta bapa anda yang keluarkan duit). lepas tu, beg sekolah. saya dari dulu sampai darjah 4 tak dapat-dapat beg barbie idaman saya (sebab masa 11 tahun dah tak layan kartun. layan buku je) tapi, tiap-tiap tahun beli beg baru. alasan, beg kotor/rosak/koyak/ikut kawan. mama pun layan je lah. tapi, semua itu sebenarnya muslihat nak beg BARBIE. sungguh pandai diriku mengauta ish ish. tapi, masa tu, kalau dapat beg warna pink pun dah WAAAHHHH BAAAARRRRBIEEEEE~ *muka emoji* warna pink je kooottttttt.


tapi, bila dah besar ni. beg yang beli 3 tahun lepas pun pakai lagi. janji boleh pakai. tapi masih ada habit beli beg banyak banyak sebab lawa gileeee~ *kawaii face* lepastu pakai jarang -_-

bila dah semakin hari, semakin membesar, dah akil baligh, dah masuk alam sekolah menengah. dah makin boleh berfikir. boleh tahu mana baik, mana buruk. bila teringat balik masa kecil dulu. alahai comelnya......tapi rasa nak tampar diri sendiri sebab mengada-ada. kalau masa kecil dulu,  kita pindah randah, kita mana kisah sangat. tau main je. tau tau je, eh tempat baru lah.  tau tau je eh dapat kawan. 


TAPI,

bila dah besar panjang, dah ramai kawan yang dari kecil berkawan rapat. dah dapat kenal ramai orang, dah ada bff sendiri, dah macam macam experiences rasa. dah ada persekitaran sendiri. mesti susah kan bila pindah tempat baru?


mesti sedih.
mesti terfikir macam mana nak buat kawan macam tempat lama.
mesti awkward nanti.
macam mana eh?


abah ada cakap, 
kawan masa kecil, kita takkan ingat pun bila pindah,
tapi,
kawan masa dah besar panjang ni lah, yang akan diingat sampai bila bila.
akan cari balik.
akan jumpa jugak.
walau macam mana pun.


i know abah's words are always true. 


thats why, being kids are much easier than being an adult. but, what can we do?
we have to face it. no matter what. 


// well, happy new year. may allah bless us in this wonderful year. semoga allah permudahkan semuanya, termasuk saya yang nak sekolah kat tempat baru. well, hello manjung! 


SYUKRAN 2014,
AHLAN WASAHLAN 2015.




tau dah lewat, dah 11 haribulan. alah takpelah. hehe. 
selamat bersekolah!


WASSALAM


Photobucket

No comments: