Monday, 8 June 2015

these kind of situation does happen sometimes (chores edition)




"okay, balik rumah nak buat apa?" asked mama (sebelum tu dah buat skrip dulu kena jawab apa)
"tengok tvvvvvvv" answered the 3 siblings while laughing
"emmm pepandai korang lah. balik rumah sidai kain, kemas bilik vada vada vada... (the vada thingy meant other chores)" said mama

mama just kept quiet and me as the oldest sibling thought of new strategy.

"haaa, korang tolong sidai kain eh." said the gila kuasa sister
"alah, kakyang pun kena lah sekali! (kakyang is panggilan for me as a kakak)" answered the little boys
"yelah, kita sidai sekali. the more the merrier okay sayang sekalian (part ni tipu je sebab sepatutnya digantikan dengan adegan membelasah adik adik yang tak elok dibaca umum)" answered the sister


setibanya di rumah, the first thing kami buat ialah berebut siapa dapat masuk rumah dulu nak escape daripada buat kerja rumah (tak patut dicontohi lagi). sorang masuk bilik air kononnya dah tak tahan nak buang hajat, ada yang bebuat bukak tv nak tengok bola (penting katanya) walaupun sebenarnya masa tu bukan musim piala fa, premium league whatsoever tetap nak jadikan bola alasan. ada jugak yang masuk bilik bukak aircond kunci bilik lepastu marah adik adik sebab taknak sidai kain (ehem whos that). so yang rajinnya siapa? adik yang paling kecik paling comot paling the hyper tolong panggilkan abang kakak sidaikan kain ahhahahahhaa patut malu lah beb dengan 4 year-old girl pun kenal penyidai kain tau.


so, bermulalah sesi tarik tali yang diketuai oleh si gila kuasa vs adik adik bibik

me --> second son --> third son --> me --> second (ulang sampai kena jerit dengan mama)

selalunya, si gila kuasa ni lah dapat escape awal. dengan alasan nak kemas bilik and so on padahal bilik dah terkemas rapi siap bau penyembur dettol lagi. so the pemalas that girl tho. duduk bilik layan peminat bunian so the funny lol *insert emoji yang bersesuaian* 


jadi, the gila kuasa susunkan kain sesiap. yang baju besar kat bawah. baju kecik kecik cecomel semua kat atas. lepastu usap adekz adekz sambil beribu kali puji siap bagi ugutan taknak belikan cekelat pergh punya pedajal si gila kuasa ni kena kasi babab kot baru sedar (itupun kalau rasa, kalau dah lari dulu?)


jadi, dengan perasaan penuh dendam kat gila kuasa ni, si adekz heretlah bakul kain tu. and then, another thing happens bila si second son ni pergi ugut yang third son suruh sidai dulu (amboi dah turun saka kat ko ke?!). yang third son ni pulak sangat lurus dan hanya mengikut perintah (baik dia ni sila ambik dia jadi menantu) jadi sidai punya sidai, dalam kiraan 1 2 3 (si gila kuasa boleh predict), bermulalah tarik tali part two jyeahh antara second and third son. jadi si gila kuasa bajet supergirl pergilah jenguk lepastu bebel kenapa tak buat kerja (ibaratkan si gila kuasa ni dengan puan rika ibunya si bawang merah)


part si gila kuasa ni baru nak menyelit masuk ni, okay ni part peleraian. si gila kuasa ni ikut mood kalau rasa kain tu bestie, tak sampai 5 minit dah siap sidai. kalau mood swing, em agaknya dah habis playlist 5 lagu pun tak habis jugak sebakul. lepastu kena marah dengan mama. best. padan muka rika eh si gila kuasa.

end up, semua buat kerja. semua masuk bilik buat hal memasing. bila lapar, masuk dapur cari cikedis. itupun kalau lapar lah. kalau takde pape, maka si adekz mengadu lapar kat mama. dan mama akan transfer ayat perintah ke si gila kuasa. kemudian, si gila kuasa transferkan ayat perintah kat adekz adekz dengan alasan "alah, nanti dah besar senang nak urus diri. pandai masak, kenal dapur. baru senang hidup" amboi senang idop ko si gila kuasa


so in conclusion, si gila kuasa ni bukannya niat nak mendera budak bawah umur. tapi, nak terapkan nilai pandai hidup tu dalam diri memasing. si gila kuasa ni pun belajar dari bawah umur lagi. lagilah meraung taknak buat kerja rumah sampai kena hambat bhahahah. mungkin masa kecil, tak faham lagi. nanti bila dah besar, dah pandai fikir, mereka tau lah kenapa mereka 'diderakan' sebegitu rupa. it's for their own sake of course. kalau the gila kuasa takde kat rumah nak tolong buat semua tu, atleast she has backups. ada lah spare part yang sedikit sebanyak boleh tolong. 

if kami takde, agaknya siapa nak tolong mama abah buat kerja rumah? (ayat takbur)


(maid) 
(mohon maid macam ni) (demand)





*the fangirling moment*







// Wassalam


1 comment:

Aisyah Az said...

entry ni macam luahkan perasaan terbuku di hati ja. hahaha
me also have the same prob. i feel you. hikhik hai salam kenal dari ecah