Sunday, 28 June 2015

#Tips ; How to survive in PT3 (from me to you)






nak dijadikan cerita, saya dah selamat ber-PT3 tahun lepas. the first batch! (nak bangga siket) hewhew. i know, it's tough. alhamdulillah, berjaya harungi dengan selamat dan tak lemas (urut dada)


okay, saya tahu tengah minggu adik adik eh taknak adik rasa macam tua bhahaha okaylah form 3 tengah struggle for this 2 weeks untuk Geografi (dah nak habis kan kan kan?) lepastu sambung pulak for another two weeks Sejarah. kan? well, what i want to say is, anda patut rasa pressure sekarang gila jahat *evil laugh*

from me to you, i want to share with you guys how to survive especially bila baru nak mula, just want to share a little bit of my experiences that ive been going through for the past year. takdelah lama sangat pun, baru setahun. saya pun buat geo dan sej masa bulan puasa jugak jadi high five ciked!

1. Bismillah, take a deep breath. 
// i know, the most irritating dan nervous moment bila dengar taklimat pt3. rasa, "ya allah susahnya apekebenda ni hell what i dont know god help mehhhh ni apa niiiiiiiiii" rileks, jangan panik awal awal. control sikit ayu dan kehenseman awak semua tu. kalau sekarang dah panik, macam mana nak hadapi 2 minggu berikutnya? kan kan kan? tahu, taklimat dah lepas jadi ni kira post-taklimat lah.

// Sebelum panik, baca bismillah, doa banyak banyak, tarik nafas dalam dalam. macam yang kita selalu buat sebelum exam bertulis. lepastu, baru buka kertas soalan/kertas tugasan. lepastu, marilah panik berjemaah eh tak tipu je. silalah baca, sekali imbas sebelum nak komen memacam eh. hadam soalan pun belum nak bebel kat situ. sebab saya masa dah baca sekali imbas saya bebel "apabenda ni?!" k rasa menyesal.


(inilah yang saya bebelkan tewww)



2. Read. Read again. Jot some notes.
// dah sekali imbas? dah baca? still tak faham what the heck is that? baca kali kedua, hadamlah betul betul. selalunya, cikgu akan bagi notes and what-to-do list masa taklimat, tak ingat? sila ingatkan balik. flashback please. saya cadangkan buatlah satu buku nota KHAS untuk PT3. sebab itulah apa yang saya buat. tapi tak ada lah satu buku khas, just buat satu section khas untuk pt3 sej dan geo notes on what to do next, urutan, sususan yang kena buat. baru teratur. tak adalah nanti yang sepatutnya cari benda lain, kang benda lain yang letak. haaa kan naya.


3. Don't be lazy! 
// dalam masa 2 minggu ni, janganlah memalas-malaskan (amboi tatabahasa) diri baring kat rumah like there's no tomorrow! hey wake up. jangan jadikan puasa sebagai alasan taknak buat tugasan! masa tengah puasa ni lah sebenarnya seronok nak buat kerja, sebab tak ada lah terfikir nak kena pergi lunch lah, kudapan lah and so on. tak ada terfikir "alah nak kena isi perut dulu baru boleh buat kerja" em rasanya sampai kesudah tak siap kot kerja.

// okay, based on my experience. masa pt3 ni, saya dengan library boleh jadi geng. saya dengan wikipedia boleh jadi buddyz. saya dengan research is like bff! kita duduk library, cari buku sama sama duduk dendiam sambil sama sama buat research. disebabkan batch saya last year, sej dengan geo gerak sekali, jadi macam agak....pressure sikit lah sebab nak kena focus on two things at the same time. kadang fokus sej, geo terbengkalai. fokus geo, sej terbengkalai. okay, korang. selagi ada masa, cari lah bahan bukti untuk rujukan. carilah sebanyak yang boleh. it really helps A LOT! lagi lagi geografi sebab selalunya geografi susah.....si...kit nak cari bahan bukti (based on me last year lah)

// okay back to the lazy part. masa ni lah, kita boleh discuss dengan cikgu, how to do this how to do that, am i doing it right, mintak a few tips or suggestions daripada cikgu. okay? kalau boleh, rajinkan diri pergi public library, i suggest big library lah. more informations could be found there. kalau library agak jauh, ajak gathering ramai ramai kumpul kawan kawan semua, buat research sama sama. seorang boleh bawa laptop, and together do the research, sekarang advance. sekolah pun ada wifi (flip hair). ataupun nak buat gathering iftar, also can! before iftar, discuss together as a group then cukup masa pergilah kamu bersama iftar sambil otak berat mata sepet sebab research banyak sangat. TAPI jangan tiru! please do it based on your usaha. okay kita sambung bawah.



4. Sharing is caring BUT handle it alone!
// Ayooo, hard to understand lah sister. okay, saya ada tulis kat atas tadi. buat research sama sama. discuss sama sama. tapi, hasil diri sendiri punya usaha. how? okay, kita dah discuss kan? kita jot down apa yang kita dah discuss, and then kita create our own style laporan, tugasan. maybe dari segi cara penulisan, how we express the informations. differents people have different style of course.

// experience saya last year, saya dan kawan kawan saya akan kongsi bahan rujukan, so it means among 4-5 friends of mine ada bahan rujukan yang sama. sebab kadang kita nak cari some informations, tapi tak jumpa. then out of the blue, kawan kita datang kongsi maklumat. it was like "youre my saver!" tak salah. sebab kita buat research sama sama kongsi maklumat yang sama. tapi, the way we used the informations are different. sorang buat macam ni, sorang buat macam tu. tapi, kalau baca balik. it is based on the shared and actually *psst* its the same kind of informations!

(hasil sharing is caring) 




5. Do in advance

// okay. what you have to do in advance? this one is kinda a cheat code to finish earlier (its between you and me dont tell anyone okay?) okay, ini apa yang saya buat masa kegawatan masa (lol) nak siapkan laporan dan rencana. kalau rasa macam dah boleh agak lambat dan SUSAH nak siapkan dalam masa tertentu. buat siap siap rangka, bahan bukti, bahan rencana. kalau saya, saya buat sesiap kat rumah (tapi, jangan buat yang full yang korang kena hantar) tapi, just buat alah macam a bit sketch macam mana korang akan buat dalam kelas geo dan sej akan datang. jadi, tak adalah masa tu nanti, korang macam kelam kabut (kelam kabut tak?) duk merenung kat situ "alah nak tulis apa ni? idea pleaseeee come to meehhhhh!" haaa, nak duk garu kepala kat situ pun dah habis satu masa, end up tulis NOTHING! kan buang masa tu. so, do in advance. it will speed you up.




6. Set your own goals. Keep in track. Now, do it!

// bagi saya, saya rasa pt3 sej dan geo salah satu jalan senang untuk dapat A macam tu aje. kalau kita buat betul, ikut steps, insyaAllah A is in your hand! set goal nak berapa A, tambah tolak bahagi darab semua, jangan target terlalu tinggi. kalau saya dulu, saya target 2A sahaja. sebab apa? saya target A untuk sej dan geo sebab dua tu, kita open book, just kena kerja lebih sikit. tapi, kita rasa puas, bila apa yang kita usahakan tu, it deserves it.

// okay, kenapa tak boleh tinggi? kalau korang memang dari form 1 sampailah form 3 tak lekang dek mata atas pentas ambik sijil nombor 1 masa hari anugerah, of course you boleh target tinggi kalau itu yang you rasa MEMANG boleh buat. tapi, if you guys have a typical mind, tak berani target tinggi tinggi, sebab korang tahu format pt3 macam mana kan? soalan dia, weh sungguh em (tepuk dahi). target selagi mampu sahaja. target rendah dulu, macam 2A. bila dah slow down keep in track, boleh lah kalau nak highkan standard on targeting your A's.

// Tak salah target tinggi, tapi usaha kena memadai apa yang nak dicapai. kalau setakat bangun pagi, pergi sekolah and DID NOTHING, A's pun taknak dekat dengan kita. eh tertinggal sub-topik yang ini. korang boleh target, berdasarkan apa aliran yang korang dah impikan. sains tulen? votek? perdagangan? pastikan result cukup strong untuk layakkan diri. eip jangan pressure dulu. korang boleh punya :) even myself didn't expect to be in science stream. itulah yang dikatakan rezeki :)

// 2A dah kat tangan, what about others? work on it, guys!

--------------------------------------------------------------


 All i want to say, good luck and have fun doing PT3! It is definitely the best experience yang kita boleh share dengan others. the struggles, the memories. i wish i could go back and do much better. but, actually i don't want to! tapi, seriously. lain rasa dia bila dah naik upper form. korang akan rasa next year :) anyway, do the best, and i wish you guys to get results with flying rainbow colours!! (i added rainbow k lol)


STAY STRONG, 
STAY POSITIVE,
KEEP IN TRACK,
YOU CAN DO IT!

DON'T JUST WISH FOR IT, 
WORK FOR IT!

k......

Related post:  #Tips ; on studying 



// Wassalam


2 comments:

aiman mania said...

susahnyaaaaaa PT3 bila baca entry nih...dah ala ala nak buat thesis masa kat Uni plak...nasib baik terlepas dr rejim zalim "PT3" ni coz kita punya batch guna sistem lama that is PMR....good luck adik adik..selamat berPT3..hoohohohooh ....result PT3 mest kay kan ?

Amni said...

@aiman mania - alhamdulillah result okay je for me :)