Sunday, 23 April 2017

THE BROKEN HEARTS

I cried when I heard the news of my grandfather passed away. My mother called me and she asked me to stay calm and took a deep breath. "Your grandfather is gone"

I couldn't say a word. Whenever I go back to my hometown, I will look at my grandmother and hoping she is not leaving me. She is getting older, her eyes are getting blurred, her legs are getting sore but her spirit and her creature still look beautiful to me.


Losing the person that we love is the most devastating and painful moment. It broke our heart into pieces, it makes us feel hopeless. It's also the most unbearable feeling that not everyone could understand.

I lost my grandfather almost 3  years ago yet he still remains in our mind, and most importantly, our heart. I could still hear his nags in the house, I could still reminisce the moment he took out his cigarette and lit them up. I could still hear him call my name and ask about my condition and I did the same to him too. O Allah, how I miss him so much. Tokwan, if you're hearing me, you have to know that I love you. 

Our heart may be broken, but not our soul. The soul needs to be alive, the soul needs to feel loved, the soul is meant to be powerful. Strong soul leads to the powerful heart. The powerful heart leads to a wonderful human being. 


It touched my heart as soon as I read the title above. I've been there, losing someone who took the deepest place in my heart. I felt lost after he's gone. I felt like half of my spirit just gone.

But, I know that so verily, with the hardship, there's relief.

The sudden death of someone who is very dear to us, who had always been the head and shelter for the whole family brings about an unbearable sorrow to those who were left behind especially the wife and the children. Despite the immense feeling of grief and sadness with the ‘earlier than usual’ departure of a man called ‘Husband, father or daddy’, life still needs to go on but, with unimaginable loneliness. 



As for Hanim Bukhari, the death of her husband, two years ago was too sudden and  came as a huge shock. Her husband, a father of two kids, left for Allah forever, just few hours after an outing to Zoo Negara on the same day. It was devastating. The new situation was very awkward as both of them used to work together and ran their business side by side. 


(Click the pictures to directly go to the facebook page for further details)



Despite the loneliness, Allah is always there for us, accompany the loneliness. He is there, enlighten our dimmed life. When we are at the bottom of our world, there will be someone Allah sends to cure our broken heart. 

Allah gave you trial, because He knows you can endure it. We have to stay strong as we face them. Eventhough, we know it's hard to let things go. Remember that, everything happens for a reason. Allah is there, for us to be strong. Family is surrounds you, to keep you strong.

Hanim and Fairuz with the help of few friends who after frequenting the circles in the mosques  recently, had  succesfully formed a support group called “Al Maqasid” 

The group will be launched soon and the maiden event which include  a series of  forum entitled “The Broken Hearts” will  be held iat  the Sime Darby Convention Center, Mont Kiara on this coming 6th of May 2017.

Among the invited speakers are Ustaz Zul Ramli and Ustaz Iqbal Zain and they will be sharing the stage with few other speakers, talking about their experiences in related  topic.  “The Broken Hearts” is  the  special event starting at 8am till 6pm on that day.



A donation of RM200 is appreciated from each participant to cover the cost of the event (food and refreshmentes provided) and a portion of the contribution shall be channelled to Maahad Tahfiz Al Kholidi, Ulu Yam. The students of the said Maahad will be performing some Qaseedah as fillers and reminders for us of the love of our prophet Muhammad PBUH.

For ticket bookings or any enquiries feel free to contact our representatives  at 016-6156870 or  018-6633478 or you may email to maqaasid@gmail.com. Another alternative is contacting via the instagram itself (http://instagram.com/ajabukhari)

You think you know who should join this? Absolutely. 




Thursday, 13 April 2017

WARM UNDERTONES, COOL UNDERTONES. APA TU?




Pernah tak bila nak beli foundation, lipstick, mesti kita akan swatch dulu kat pergelangan tangan kita, nak tengok mana satu warna yang sesuai untuk kulit kita. Bila nak pilih warna baju, kita akan tengok matching tak dengan kulit kita. Tapi, kadang kadang tu sampai frust sebab tak tahu mana satu yang sesuai untuk kita :( Sebab semuanya nampak sama belaka. Lipstick merah dah ada berpuluh jenis merah, foundation yang warna medium, ada berpuluh jenis medium. Baju warna hijau, ada macam macam jenis hijau. Hijau pucuk pisang lah, hijau zamrud lah, hijau rumput, bagaikan daun menghijau di pokok rendang lah.

Tapi, pernah tak kita ambil tahu kita ni warm undertones atau cold undertones? Haa? Ape tu? Kulit kita panas atau sejuk ke bila pegang? Hahaaha, semestinya tidak! Undertones ni untuk memudahkan kita mencari warna yang sesuai untuk kulit kita supaya kita akan tampil gojes dan menawan sentiasa cewah

Undertones ni adalah warna kulit di sebalik kulit kita tu, kulit kita mungkin nampak sama dgn orang lain, tapi setiap orang mempunyai undertones yang berbeza tau.

Undertones terbahagi kepada tiga :

1) Cool - Tona lebih kepada merah jambu, merah dan kebiru-biruan
2) Warm -  Tona kulit lebih kepada hijau, kuning dan kuning keemasan
3) Neutral - Campuran antara cool dan warm undertones

Tak semestinya seseorang yang berkulit cerah mempunyai warm undertones dan tak semua yang berkulit gelap mempunyai cool undertones. Macam yang amni cakap tadi, setiap orang undertones mereka lain lain. Macam manusia, rambut sama hitam, hati lain lain. Eh, oops! 



Jadi, macam mana nak tahu kita ni warm, cool atau neutral undertones? 

1) Kenalpasti warna urat darah 

Okay semua stop sekejap scroll instagram, cuba tengok pergelangan tangan kita, urat kita warna biru je hijau? Ke tak nampak langsung? Haaa kalau tak nampak tu, baik cepat cepat pergi hospital, takut jadi apa apa. Lepastu, sambung balik baca entry ni hahahaa. Okay, kalau nampak urat warna hijau, maknanya kita dalam golongan warm undertones. Kalau nampak urat kita warna kebiru-biruan, yes pandai, anda tergolong dalam cool undertones. Tak dapat dikenalpasti warna urat? Warna macam bercampur kan? Haaa maknanya anda tergolong dalam neutral undertones 




2) 'Trick'  menggunakan barang kemas

Okay, semua keluarkan gelang emas, gelang silver yang ada kat dalam drawer tu, meh sini amni nak ajar macam mana nak kenalpasti kulit kita warm atau cool atau neutral. Okay, cuba pakai emas, dia nampak tenggelam ataupun cantik? Ataupun lagi satu kesan, kulit kita rasa serasi tak dengan emas? Timbul kemerahan atau tidak? Kalau nampak serasi, tak timbul kemerahan, dan nampak tak tenggelam, maknanya anda tergolong dalam warm undertones. Jadi, bolehlah pi borong emas kat kedai emas heheheh tapi jangan lupa pakai, nanti kena zakat hihihii. Okay, berbalik kepada topik kita. Macam tu juga dengan silver, bila pakai kat tangan, nampak serasi atau tak? Tenggelam atau cantik? Timbul kemerahan atau tidak? Kalau tak tenggelam dan nampak cantik, tanpa timbul kemerahan, maknanya anda tergolong dalam ye pandai semua, cool undertones. Apa dia? Nampak cantik, dan serasi dengan emas dan silver? Maknanya anda dalam golongan neutral undertones ye 😊


3) Dari pandangan matamu

Orang cakap dari mata turun ke hati, tapi untuk tips kalini, dari mata turun ke barang makeup hehehee. Anda tahu tak dari warna mata, kita boleh tahu kita ni warm, cool atau neutral undertones? Haaa? Tak tahu? Okay jangan risau, amni sedia membantu cewah. Okay, apa warna mata anda? Adakah kebiruan, kehijauan dan ke-kelabuan? Jika ada termasuk antara tiga warna ni, maknanya anda termasuk dalam golongan cool undertones. Warna mata anda coklat hazel, coklat gelap dan hitam? Semestinya anda termasuk dalam golongan warm undertones. Tapi, untuk tips melalui warna mata ni susah sikit nak kenalpasti sebab ada orang yang dia neutral undertones tapi mata dia warna ke arah warm undertones.


4) Warna foundation dan lipstik merah

Untuk yang gemar memakai makeup, mesti tahu yang setiap foundation, lipstik dan concealer mempunyai tona yang berbeza. Bagi mereka yang warm undertones, lipstick yang tonanya lebih ke arah warna orange dan vibrant red sangat sesuai untuk golongan ini. 
Untuk yang cool undertones pulak, lipstick merah yang mempunyai tona lebih kemerahan dan kebiruan amatlah di-recommendkan. Bagi foundation dan concealer, untuk yang warm undertones, warna foundation dan concealer yang mempunyai tona kekuningan (yellow undertones) lebih sesuai dan untuk cool undertones, foundation yang mempunyai tona ke arah pinkish (pink undertones). Yang neutral undertones, selalunya tak ada masalah nak cari undertone foundation yang sesuai sebab selalunya memang senang nak matchingkan dengan semua jenis. Haih, untungnya neutral undertone, semua masuk huhuu





Haa? Yang lelaki nak tahu macam mana? Jangan risau, meh tengok warna baju apa yang sesuai untuk anda semua okay? Jadi semua dah boleh pergi beli kain baju raya nak hantar jahit okay hehehehe. 





Jadi, dah dapat kenalpasti sama ada anda dalam group warm, cool atau neutral undertones? Kalau warm undertones, yes kita satu geng! Undertone kita ni penting tau, kena ambik tahu sebab bila kita pakai makeup yang bukan undertone kita, muka kita akan jadi kelabu dan of course jadi tak cantik! Semua mesti nak cantik kan? Warna baju pun dah sesuai dengan kita, barulah meriah riang raya di hari raya. Semua dah boleh hantar 10 pasang baju raya untuk dijahit, dah boleh shopping makeup banyak banyak kat Sephora hehehehe. 

Okay, rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat dan jangan lupa check undertone semua, tapi jangan sampai toreh tangan sebab nak tengok warna urat. Amni tak bertanggungjawab okay. I think that's all, bye! Wassalam.



Friday, 7 April 2017

TRAVEL : ROADTRIP KE KRABI - IMIGRESEN, SIM CARD THAILAND & DUIT BATH


(Belum apa apa lagi, dah tepek gambar pulau kat Krabi. Rindu lah tuuuu)

Selepas hampir setahun jugaklah mama plan nak ke Krabi ni. Tunggu abah cuti lama, dan akhirnya, passportku bakal dicop di imigresen lagi sekali! Okay setakat ni ada hm, dua cop dah. More stamps to go yeyyyy. 

"Amni, nanti aku nak t-shirt Krabi tau. Size M. Jangan lupa. Kalau kau lupa, aku ingatkan kau selalu" - unknown friend ;) 

"Tengoklah kalau aku ingat. Aku pergi sana nak berenang je hahahahahhaha" - me the evil friend ;)

Amni pergi 18/3 yang lepas, betul betul lepas ambil result SPM. Hamboi, betul betul melepaskan tension, pandai mama pilih tarikh tau hahahaha. Kami sekeluarga plan untuk drive kereta ke Krabi ni. Kami stay kat Krabi 3 hari 2 malam, Songkhla 2 hari 1 malam. 


Kami dari Ipoh so decide untuk lalu border kat Bukit Kayu Hitam. Sumpah hari tu, memang ramai ya rabbi, dahlah panas. Ambik masa jugaklah nak sampai kat imigresen tu. 


Bila adik adik dah bosan, kakak lagi lah bertambah bosan sebab takde sape yang nak dibuli huhuuu


Ehem, nak cakap sikit. Imigresen Thailand tak berapa nak strict, berbeza dengan Singapore yang memang strict gila. 

Jadi, bila kami dah lepas je daripada counter imigresen tu, ingatkan macam Singapore. Maklumlah, first time. Tengok jugak kat tepi, orang berderet beratur bukan main panjang macam beratur nak ambik BR1M panjangnya. 

Mula mula, ingatkan yang bawak kereta sendiri tak payah turun, kami pun drive je menonong, lepastu tergerak hati nak tanya pegawai kat situ

Mama: "Can go already? Where to stamp passport?" 
Officer: "Oh, you parking inside first, then you come here back (kena beratur panjang tu rupanya, ciss!)"

Nampak tak betapa tak strictnya imigresen sampai bagi kami lepas macam tu je, dah masuk Thailand dah. Nasib baik fikir nak keluar nanti kena ada white card dengan pass, kalau tak rasanya jadi PATI (Pelancong Asing Tanpa Izin) 

Tak percaya ramai orang beratur?

(Ni baru kaunter sebelah, tak tengok lagi kaunter lain allahu berpeluh sis)


Bila kat sini, nak cop pasport. Okay, nak bagitau trick sikit. Siapkan duit dalam RM2 dalam passport siap siap. Taktau lah nanti lepas post entry ni kena blacklist tak boleh masuk Thailand dah ke taktau lah. Harap harap tak lah huhuu. 

Taktau lah tujuan dia untuk apa, ikutkan aja lah. Jangan bagi duit Bath. Mahal weh mahal. Bagi pun sorok sorok je masa ni. Nasib baik pegawai dia faham bahasa melayu, kalau tak amni dah sumpah seranah bagi dakwah jangan makan duit rasuah kat situ jugak huhuhuu 

Acah tourist (padahal dah berpeluh macam air terjun niagara dah ni)



Haaaa, white card tu nak dapatkan kat mana? Sebenarnya boleh je nak ambik kat imigresen dan isi sendiri (free), tapi untuk kami sekeluarga, kami masuk kat satu duty free mall ni, akan ada sorang pekerja tahan dan tanya nak white card tak. Dia akan cas RM2 seorang (siap isi, cuma perlu bagi passport je). It depends lah, kalau rasa sanggup nak beratur panjang, bolehlah pergi ambil sendiri kat imigresen.

By the way, kalau nak masuk Thailand guna kereta, kena ada salinan geran kereta untuk disahkan kat imigresen nanti. Tempat yang sama dengan tempat kami cop pasport, cuma dia kat kaunter yang berlainan. Warning! Kena beratur panjang jugak hahahahha






Ambik masa lebih kurang sejam lebih jugaklah nak melepasi imigresen tu. Walaupun kereta dah lepas, orangnya masih under PATI lagi (lol). Jadi, kalau ada yang plan nak masuk Thailand naik kereta, datang awal awal pagi. Sebab masa ni dah pukul 2 petang dan masih ramai. Ada yang dah beratur sejak pukul 12 tengahari lagi. Wallahi sister brother mandi peluh kat situ je. Ini pun berganti ganti driver sebab jalan memang sesak, dengan lorinya, kereta parking berderet, jadi tak boleh tunggu lama, kalau tak kena lenyek kat situ jugak.


Kami tukar duit Bath bila dah masuk border ni, kat kedai telefon pun boleh. rate masih rendah lagi berbanding bila dah masuk Krabi dan ke arah atas. Masa ni rate RM1 = 7.85 Bath (78 sen). Yes, masih okay lagi. Kalau tukar masa kat Krabi, tak silap rate jadi RM1 = 7.35 Bath (73 sen). Bergantung kepada money changer. 

Dan kat sana, amni beli sim card. Guna plan 7 days punya. Mana mana kedai telefon pun ada, amni lupa nak tangkap gambar kotak sim card dia. Tapi, basically mana mana pun okay. Sebab line internet kat Thailand memang boleh respect! Even kat kawasan pulau pun coverage laju lagi. Untuk sim card, harga dia 288 Bath (RM 32) satu. Nanti, orang kedai akan pasangkan, cuma nanti tunjuk pasport je untuk verification. Pakej yang amni guna unlimited calls + 1.5GB 7 Days Internet. Sepanjang trip ni, memang suka sangat pakai sim card Thailand sebab line internet tak pernah mengecewakan langsung.

Dan bila dah settle semua, maka bermulalah perjalanan kami yang bermula dengan Hatyai then Krabi, lepas tu Songhkla. Nanti amni akan share kami pergi floating market, accomodation dan paling best sekali, MAKANANNNNN. Semua tu dalam next entry okay? Stay tuned! Bye, wassalam. 



Wednesday, 5 April 2017

VIVY YUSOF JUST GOT MYSELF DUCKED! | VIDEO



I'm officially blaming Vivy Yusof for influencing me into buying dUCkscarf, I hate you because dUCkscarf is just so eye-catching! 

nah, just kidding, i love you vivy!

Birthday aku lebih kurang 2 bulan yang lepas. 21 Februari, jadi selagi belum 21 Februari 2018, boleh lagi nak bagi hadiah thank you. 

So, duckscarf has been well-known for quite a while. Dan dah lama jugaklah aku meng-usha benda ni. Daripada bamboo collection, okay belum ada rezeki lagi. Sampailah ke alphabet collection, pun belum ada rezeki lagi nak dapat. Sampailah Miss Malaysia X Swarovski KL dUCk, alhamdulillah bukannya dapat yang tu. Akhirnya, ada rezeki lebih, aku decided untuk beli satu.

Sebenarnya, aku beli ni, satu sebab dia untuk hadiah birthday aku. Sebab sebelum ni plan nak beli, tapi taktau nak pakai macam mana sebab aku macam tak reti nak handle tudung yang mahal sebab material dia confirm top top kebabom lah. Jadi, disebabkan aku dah kerja lebih kurang 2 bulan (masa ni), jadi aku fikir balik, yang aku sepatutnya reward diri aku dengan something yang aku memang nak dari dulu. 

Without any further thoughts, aku terus bukak www. fashionvalet.com, terus pilih dUCk, dan sebenarnya aku dah letak colour tudung yang aku nak kat cart, tinggal tunggu masa nak checkout je hahahahaha (kantoi dah usha lama)

dan lepas tu, aku spend dua jam scroll FashionValet pulak. Tah kemana dUCk pun aku taktau, dah lari masuk air balik kot lepastu dia pun quack quack quack membebel kat dalam air. Aku sendiri pun tak faham.

Sebab tu online shop ni bahaya. Kau boleh spend berjam-jam scroll online shop je. Kerja pun tak jalan, duit je yang berjalan bukan main bersuka ria lagi.



Dengan parcel pun aku dah jatuh cinta berjuta kali. It's so meeeee ;)



Semestinya excited macam kera dapat bunga. Memang jangan cakaplah, tengok packaging je pun dah excited macam dapat duit raya. Menggigil jugaklah masa nak bukak parcel ni, maklumlah, first time beli, jadi dia punya jakun tu macam over sikit lah. Sikit je. Ke banyak? Hahahahahhaa.

Kotak dia jenis hardcase. Memang sesuai sbg hadiah birthday aku sebab packaging dia memang ada simbolik sebagai gift for someone (which is yourself). Jadi, rasa macam reward diri sendiri. Rasanya semua dUCkies pun rasa yang sama kan bila first bukak collection baru yang kita dapat? Rasa macam dapat hadiah eventhough diri sendiri yang beli huhuhuhu.

Mesti ada yang tertanya berapa eh harga seketul dUCk ni? Okay, untuk Premium Basics macam yang aku beli ni, dia ada range Satin Silk, Matte Satin Silk, Jersey, Jersey Knit, Chiffon, Mixed Crepe, Georgette (RM130). Lagi satu dlm range PB iaitu Fluff (RM150). Untuk Oops dUCk (RM170), aku tak sure sama ada dia under PB atau LE (Limited Edition). Bajet dUCkies sangat bahasa pun. Dan kalau LE, selalunya RM300 keatas lah macam Alphabet dUCk, KL dUCk, World Map dUCk dan lain lain. Aku rasa aku dah ber quack quack bila taip entri ni.

Ini rupa kat dalam dia, ada sugar paper (yang aku dah terkoyakkan sikit selepas ambik gambar ni sebab ganas sangat dan gelojoh tak sabar nak pakai)



Dan finally, I'm revealing the dUCk itself! Aku pilih Mixed Crepe dUCk in Cherry Popsicle. Colour dia memang sumpah lawa! Tak menyesal beli, material dia pun 10/10! No wonder dUCkscarf memang kegemaran ramai. 

Aku taknak beli warna yang terlalu striking, dan terlalu common sangat macam hitam, dark choc, kelabu. Maybe next time lah sebagai collection, mungkin dUCk ni akan beranak pinak tak lama lagi? Aku boleh katakan ye, akan beranak pinak tak lama lagi. Sebab boleh lah lepasni aku bina Menara dUCk??? Hahahahaha mohon sponser please

Jadi aku pilih colour maroon ni sebab dia boleh matching dengan macam macam warna lepastu warna dia tak terlalu striking, tak terlalu common. Just nice, warna yang eksklusif untuk pakai pergi event dan boleh buat pakai pergi pasar malam.

Material dia? Sumpah lembut, smooth, ada rasa aura eksklusif dia kat situ. Aku dapat rasakan Vivy Yusof dengan D pernah sentuh tudung ni (over gila) . Memang sesuai untuk semua peringkat umur, sebab memang cantik!! Aku rasa aku dah mention cantik beribu kali dah. Tudung ni dia bagi kita rasa macam hidup kau teratur je walaupun sebenarnya hidup kau kelam kabut. Pagi ni ada meeting, esok ada class, lusa ada event, tulat kena hantar assignment dan begitu lah seterusnya hahahaha



Nothing to be proud pun sebenarnya. Bila kau beli sesuatu untuk diri sebagai reward, secara tak langsung, kita akan rasa puas tau tengok hasil titik peluh berjaya disalurkan kepada benda yang kita nak. Tak perlu beria sangat nak cry over a branded things. Tak payah bersusah payah ikat perut tak makan seminggu semata mata nak beli benda branded bila duit yang setakat kita ada tu boleh guna untuk diri kita sendiri. 

Just jangan seksa diri rasa macam "Okay, dia ada benda tu, aku pun nak jugak" . Boleh jugak ambil benda tu sebagai motivasi untuk kita bekerja dengan lebih keras untuk dapatkan sesuatu, tapi ingat, jangan sampai seksa diri. Itu je okayyy? Dengar cakap aku. Jangan degil. Dan jangan jadikan sesuatu yang branded ni benda yang korang kena agung agungkan. In the end of the day, benda tu cuma satu barang je, cuma value dia lebih tinggi. Okay? Jadi, itu sahajalah untuk entry kalini. Bye! Wassalam. 






ALAHAI NENEKKU SAYANG


"Nanti pergi balik kampung ambik nenek tau. Gerak pagi lah. Awal sikit sampai" - mama
"Okay" - me

Malam sebelum bertolak lagi dah siap iron tudung, iron baju. Iyelah, excited ni nak pergi ambik nenek kat kampung. First time drive sendiri balik kampung ni. Okay alang alang nak keluar, baik pergi poslaju terus hantar parcel customer.

Settle bab parcel, tiba tiba perut rasa lapar. Nak keluar duduk kedai makan, malas. Masa tu panas jugak lah walaupun waktu pagi. Jadi, sepanjang drive tu fikir makanan apa yang sedap, senang nak makan dalam kereta dan mengenyangkan?

Di pagi yang hening, finally plan nak beli pizza hut nak makan masa on the way balik kampung. So, balik dari poslaju, aku pun nampak pizza hut tepi jalan dan decided nak berhenti. Tiba-tiba......


"Mamaaaaa. Jadi lagi T_T" - me
"Pulak dah. Ada kat mana tu?" - mama
"Kat sebelah pizza hut ni." - me
"Buat apa kat situ?" - mama
"Saje, belok masuk sini. Sebab dia dah nak start jadi" - me







ALLAH.

Nenek pun tak dapat jumpa, kereta pun tak jalannnnnn.

Kecewa pecah seribu hati ni bila kereta tak boleh start. Panik tu panik jugaklah. Tapi buat rileks je sebab sebelum tu pun kereta pernah rosak tepi jalan masa nak hantar barang customer, sebab dia? bateri drain dengan alternator problem. Tapi masa tu, tukar bateri je. So, 50-50 je lah peluang untuk kereta dapat berjalan macam biasa. 


Exactly apa yang muka aku react bila kereta tak boleh start. Kecewa. Panas. Dan dah boleh lah cakap "bubye nenekku. Cucumu tidak dapat pulang ke kampung mengambilmu" *pasang lagu Sudirman*

Tengok, bukan main lawa lagi aku pakai serba hijau nak pergi ambik nenek. Memang macam hari raya sungguhlah warna warni ni. Memang dia suruh bagi mata tu tengok hijau je supaya tak cepat marah.

Pukul berapa eh masa tu, ada lah pukul 11 pagi ke 12 tengahari. Nasib baik berhenti sebelah pizza hut. Ada jugak pekerja lelaki boleh tolong tengok apa masalah. Terima kasih abang pizza sebab sanggup perabih minyak ulang alik pergi bengkel nak panggil pomen. Semoga Allah merahmati abang okay ;)

Then, abang pomen pun datang, dia just pasang starter bagi kereta tu boleh nak gerak pergi bengkel je. 

Lepastu.....




Rasanya dah tak boleh nak chill lah masa ni. 

Kereta tak mampu nak sampai kat bengkel huhuhuu. Abang pomen tu pun datang balik, bagi start kereta, lepastu bawak slow slow sampailah bengkel. Dalam hati dah seram dah, ni kalau berhenti tetiba kat traffic light, habis aku. Memang doa banyak banyak dah waktu tu. Dahlah bengkel dia kena u-turn.




Akhirnya, kereta ku masuk jugak bengkel. Betulkan lah apa yang patut, alternator, bateri semua lah. Sedih jugaklah kena tinggal dia sekejap (padahal sedih sebab tak dapat balik kampung). So terpaksa ucap bye bye kat kereta, dan mama decided untuk balik kampung sekali satu family semua (at least dapat pergi makan pulak lepastu, lepastu aku badmood malam tu sebab esoknya nak ambik result SPM kahkahkahhh)


Jadi, #Tips kepada wanita yang bila tiba tiba kereta rosak :

1) Jangan panik, kalau kereta rosak kat area kedai kedai, kalau boleh tolak, tolak kereta sampai kat tepi kedai.

2) Pastikan ada simpan nombor pomen dalam telefon. Tak kisah area mana mana pun. Simpan je.

3) Jangan gelabah macam mati laki. Kalau menangis kat situ, bukannya kereta boleh start pun. (Been there, done that)

4) Fikirkan keselamatan. Jangan pergi kedai mana mana nak mintak tolong, handbag telefon semua tinggal. Bawak barang berharga tu. Kunci kereta. 

5) Jangan pandai pandai nak repair sendiri kerosakan yg terjadi. Kalau tak reti, buat cara tak reti. Hantar kedai terus. nanti kang apa pulak yang rosak. Lagi lagi bila benda melibatkan enjin. Kalau setakat air kering, minyak hitam takde tu bolehlah buat sendiri.


Sekarang, mama dah tak berani bagi aku balik kampung drive sendiri. Minggu lepas balik pun naik bas, sanggup tu. Nanti aku share pulak pengalaman aku naik bas untuk pertama kali SENDIRI. Beli tiket sendiri, contact orang sendiri, naik bas tumpang semua lah. 

Okay, till then, bye! Wassalam