Monday, 15 May 2017

NORANIZA IDRIS KEMBALI DENGAN SINGLE TERBARUNYA, PERMATA SAADAH DAN PELANTIKAN DUTA PERMATA SAADAH




Assalamualaikum semua. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk hadir ke majlis pelantikan duta dan pelancaran single terbaru Noraniza Idris iaitu "Permata Saadah" pada minggu lepas di Maju Junction Hall, Kuala Lumpur. Ini merupakan kali pertama amni dapat bekerjasama dengan Noraniza Idris. Permata kali amni dapat berjumpa dengan Noraniza Idris, cantik dan manis orangnya. Tak dimakan usia, sangat cantik dari dulu sampai sekarang. Awet muda gituuuu.

Ramai yang tahu Noraniza Idris merupakan ratu dalam genre irama Malaysia, dengan hashtag #saveiramamalaysia, Noraniza Idris kembali dengan singlenya yang terbaru selepas lagunya "Wangikanlah Hatimu" yang dilancarkan pada 21 Februari yang lepas. Selain itu, dengan adanya hashtag #saveiramamalaysia, genre irama tradisional dapat dimartabatkan lagi dan diangkat di mata dunia.




"SINGLE PERMATA SAADAH DAN LATAR BELAKANG
 PERMATA SAADAH"

"Permata Saadah" menjadi inspirasi Noraniza Idris untuk mendedikasikan lagu tersebut khas untuk kita wanita. Single ini sepenuhnya ditaja oleh Syarikat Permata Saadah (M) Sdn Bhd yang telah ditubuhkan sejak tahun 2011. Single terbarunya yang berkonsepkan Pop Tradisional ini bergenre Zapin Fusion dan merupakan terbitan syarikat rakamannya, Noraniza Idris Production Ventures Sdn Bhd (NIPVSB)

Tengoklah album singlenya, ada bunga bunga gituuu. Lirik pun menarik hati, amni dah dengar masa majlis pelancaran, memang sedap sangat dengan suara Noraniza Idris yang memang tak dapat disangkal lagi vokalnya. Selepas itu, balik rumah dengar lagi, sebab tak puas dengar secara live. Sedap sangat! Liriknya sangat indah, ada elemen moden sedikit tapi masih mengekalkan konsep tradisional. Sekali dengar, mesti nak dengar lagi!



"Permata Saadah" membawa maksud "nadi kebahagiaan". Ilham untuk judul lagu ini terhasil adalah ketika Noraniza Idris membuat kunjungan ke sebuah program usahawan di ibu kota. Perasaan beliau mula teruja apabila melihat seorang pemuda kelebihan upaya (OKU) yang menjadi salah seorang peserta program pada masa itu. 

"Permata Saadah" juga telah diabdikan sempena nama ibunya sendiri dan dipilih sebagai nama syarikat katering yang diusahakannya. Permata Saadah Sdn Bhd bermula dengan perniagaan kecil kecilan. Simbolik nama Permata Saadah membawa maksud tersendiri iaitu PERMATA bermaksud sesuatu yang sangat bernilai manakala SAADAH pula bermaksud kebahagiaan yang diambil sempena nama ibu kepada Pengarah yang juga Pengasas Syarikat Permata Saadah (M) Sdn Bhd 

Menurut Mohd Syahid yang merupakan Pengarah Syarikat Permata Saadah, 

"Saya bersetuju untuk menaja lagu Permata Saadah kerana perkataan "Permata Saadah" sendiri membawa maksud "Kebahagiaan yang tidak ternilai". Sesuai dengan matlamat saya untuk menamcari cara yang unik untuk meluahkan rasa berterima kasih dan setinggi penghargaan kepada dua wanita terpenting dalam hidup saya iaitu ibu saya dan isteri saya yang tersayang. Setelah berbincang dengan Noraniza Idris, saya bersetuju bahawa sesebuah lagu dengan lirik yang penuh bermakna dan dialun dengan cara yang indah dan unik"



"PERMATA SAADAH WEDDING & EVENT"



Selain kemunculan kembali Noraniza Idris sebagai highlight of the event, pelantikan Noraniza Idris sebagai duta Permata Saadah Sdn Bhd juga merupakan kemuncak majlis. Apatah lagi dijamukan dengan hidangan makanan yang sangat menarik hati dan sangat menggugat iman.

Permata Saadah menawarkan harga yang sangat mampu milik untuk pakej perkahwinan dan sebarang majlis yang ingin diadakan bermula dengan hanya RM 7.90 sahaja (1000 pax). Dengan harga yang sangat mampu milik ini, sangat berbaloi dengan kualiti makanan yang sangat tip top! Sekali rasa, mesti nak tambah banyak kali. Rasanya yang cukup marvelous, cukup pedasnya, cukup manisnya, cukup semuanya lah senang cerita. Sangat sepadan dengan tekak melayu yang sukakan rasa yang pelbagai. 



Credit : Kak Ummi Nani

HUBUNGI MEREKA 

Untuk sebarang keterangan lanjut dan ingin membuat tempahan, boleh hubungi :

No.33, Jalan BRP 6/13,  Bukit Rahman Putra 47000 Sungai Buloh Selangor
No Telefon : 03-6151 8844 (Office) – HQ Online 018-9888 504



Sunday, 23 April 2017

THE BROKEN HEARTS

I cried when I heard the news of my grandfather passed away. My mother called me and she asked me to stay calm and took a deep breath. "Your grandfather is gone"

I couldn't say a word. Whenever I go back to my hometown, I will look at my grandmother and hoping she is not leaving me. She is getting older, her eyes are getting blurred, her legs are getting sore but her spirit and her creature still look beautiful to me.


Losing the person that we love is the most devastating and painful moment. It broke our heart into pieces, it makes us feel hopeless. It's also the most unbearable feeling that not everyone could understand.

I lost my grandfather almost 3  years ago yet he still remains in our mind, and most importantly, our heart. I could still hear his nags in the house, I could still reminisce the moment he took out his cigarette and lit them up. I could still hear him call my name and ask about my condition and I did the same to him too. O Allah, how I miss him so much. Tokwan, if you're hearing me, you have to know that I love you. 

Our heart may be broken, but not our soul. The soul needs to be alive, the soul needs to feel loved, the soul is meant to be powerful. Strong soul leads to the powerful heart. The powerful heart leads to a wonderful human being. 


It touched my heart as soon as I read the title above. I've been there, losing someone who took the deepest place in my heart. I felt lost after he's gone. I felt like half of my spirit just gone.

But, I know that so verily, with the hardship, there's relief.

The sudden death of someone who is very dear to us, who had always been the head and shelter for the whole family brings about an unbearable sorrow to those who were left behind especially the wife and the children. Despite the immense feeling of grief and sadness with the ‘earlier than usual’ departure of a man called ‘Husband, father or daddy’, life still needs to go on but, with unimaginable loneliness. 



As for Hanim Bukhari, the death of her husband, two years ago was too sudden and  came as a huge shock. Her husband, a father of two kids, left for Allah forever, just few hours after an outing to Zoo Negara on the same day. It was devastating. The new situation was very awkward as both of them used to work together and ran their business side by side. 


(Click the pictures to directly go to the facebook page for further details)



Despite the loneliness, Allah is always there for us, accompany the loneliness. He is there, enlighten our dimmed life. When we are at the bottom of our world, there will be someone Allah sends to cure our broken heart. 

Allah gave you trial, because He knows you can endure it. We have to stay strong as we face them. Eventhough, we know it's hard to let things go. Remember that, everything happens for a reason. Allah is there, for us to be strong. Family is surrounds you, to keep you strong.

Hanim and Fairuz with the help of few friends who after frequenting the circles in the mosques  recently, had  succesfully formed a support group called “Al Maqasid” 

The group will be launched soon and the maiden event which include  a series of  forum entitled “The Broken Hearts” will  be held iat  the Sime Darby Convention Center, Mont Kiara on this coming 6th of May 2017.

Among the invited speakers are Ustaz Zul Ramli and Ustaz Iqbal Zain and they will be sharing the stage with few other speakers, talking about their experiences in related  topic.  “The Broken Hearts” is  the  special event starting at 8am till 6pm on that day.



A donation of RM200 is appreciated from each participant to cover the cost of the event (food and refreshmentes provided) and a portion of the contribution shall be channelled to Maahad Tahfiz Al Kholidi, Ulu Yam. The students of the said Maahad will be performing some Qaseedah as fillers and reminders for us of the love of our prophet Muhammad PBUH.

For ticket bookings or any enquiries feel free to contact our representatives  at 016-6156870 or  018-6633478 or you may email to maqaasid@gmail.com. Another alternative is contacting via the instagram itself (http://instagram.com/ajabukhari)

You think you know who should join this? Absolutely. 




Thursday, 13 April 2017

WARM UNDERTONES, COOL UNDERTONES. APA TU?




Pernah tak bila nak beli foundation, lipstick, mesti kita akan swatch dulu kat pergelangan tangan kita, nak tengok mana satu warna yang sesuai untuk kulit kita. Bila nak pilih warna baju, kita akan tengok matching tak dengan kulit kita. Tapi, kadang kadang tu sampai frust sebab tak tahu mana satu yang sesuai untuk kita :( Sebab semuanya nampak sama belaka. Lipstick merah dah ada berpuluh jenis merah, foundation yang warna medium, ada berpuluh jenis medium. Baju warna hijau, ada macam macam jenis hijau. Hijau pucuk pisang lah, hijau zamrud lah, hijau rumput, bagaikan daun menghijau di pokok rendang lah.

Tapi, pernah tak kita ambil tahu kita ni warm undertones atau cold undertones? Haa? Ape tu? Kulit kita panas atau sejuk ke bila pegang? Hahaaha, semestinya tidak! Undertones ni untuk memudahkan kita mencari warna yang sesuai untuk kulit kita supaya kita akan tampil gojes dan menawan sentiasa cewah

Undertones ni adalah warna kulit di sebalik kulit kita tu, kulit kita mungkin nampak sama dgn orang lain, tapi setiap orang mempunyai undertones yang berbeza tau.

Undertones terbahagi kepada tiga :

1) Cool - Tona lebih kepada merah jambu, merah dan kebiru-biruan
2) Warm -  Tona kulit lebih kepada hijau, kuning dan kuning keemasan
3) Neutral - Campuran antara cool dan warm undertones

Tak semestinya seseorang yang berkulit cerah mempunyai warm undertones dan tak semua yang berkulit gelap mempunyai cool undertones. Macam yang amni cakap tadi, setiap orang undertones mereka lain lain. Macam manusia, rambut sama hitam, hati lain lain. Eh, oops! 



Jadi, macam mana nak tahu kita ni warm, cool atau neutral undertones? 

1) Kenalpasti warna urat darah 

Okay semua stop sekejap scroll instagram, cuba tengok pergelangan tangan kita, urat kita warna biru je hijau? Ke tak nampak langsung? Haaa kalau tak nampak tu, baik cepat cepat pergi hospital, takut jadi apa apa. Lepastu, sambung balik baca entry ni hahahaa. Okay, kalau nampak urat warna hijau, maknanya kita dalam golongan warm undertones. Kalau nampak urat kita warna kebiru-biruan, yes pandai, anda tergolong dalam cool undertones. Tak dapat dikenalpasti warna urat? Warna macam bercampur kan? Haaa maknanya anda tergolong dalam neutral undertones 




2) 'Trick'  menggunakan barang kemas

Okay, semua keluarkan gelang emas, gelang silver yang ada kat dalam drawer tu, meh sini amni nak ajar macam mana nak kenalpasti kulit kita warm atau cool atau neutral. Okay, cuba pakai emas, dia nampak tenggelam ataupun cantik? Ataupun lagi satu kesan, kulit kita rasa serasi tak dengan emas? Timbul kemerahan atau tidak? Kalau nampak serasi, tak timbul kemerahan, dan nampak tak tenggelam, maknanya anda tergolong dalam warm undertones. Jadi, bolehlah pi borong emas kat kedai emas heheheh tapi jangan lupa pakai, nanti kena zakat hihihii. Okay, berbalik kepada topik kita. Macam tu juga dengan silver, bila pakai kat tangan, nampak serasi atau tak? Tenggelam atau cantik? Timbul kemerahan atau tidak? Kalau tak tenggelam dan nampak cantik, tanpa timbul kemerahan, maknanya anda tergolong dalam ye pandai semua, cool undertones. Apa dia? Nampak cantik, dan serasi dengan emas dan silver? Maknanya anda dalam golongan neutral undertones ye 😊


3) Dari pandangan matamu

Orang cakap dari mata turun ke hati, tapi untuk tips kalini, dari mata turun ke barang makeup hehehee. Anda tahu tak dari warna mata, kita boleh tahu kita ni warm, cool atau neutral undertones? Haaa? Tak tahu? Okay jangan risau, amni sedia membantu cewah. Okay, apa warna mata anda? Adakah kebiruan, kehijauan dan ke-kelabuan? Jika ada termasuk antara tiga warna ni, maknanya anda termasuk dalam golongan cool undertones. Warna mata anda coklat hazel, coklat gelap dan hitam? Semestinya anda termasuk dalam golongan warm undertones. Tapi, untuk tips melalui warna mata ni susah sikit nak kenalpasti sebab ada orang yang dia neutral undertones tapi mata dia warna ke arah warm undertones.


4) Warna foundation dan lipstik merah

Untuk yang gemar memakai makeup, mesti tahu yang setiap foundation, lipstik dan concealer mempunyai tona yang berbeza. Bagi mereka yang warm undertones, lipstick yang tonanya lebih ke arah warna orange dan vibrant red sangat sesuai untuk golongan ini. 
Untuk yang cool undertones pulak, lipstick merah yang mempunyai tona lebih kemerahan dan kebiruan amatlah di-recommendkan. Bagi foundation dan concealer, untuk yang warm undertones, warna foundation dan concealer yang mempunyai tona kekuningan (yellow undertones) lebih sesuai dan untuk cool undertones, foundation yang mempunyai tona ke arah pinkish (pink undertones). Yang neutral undertones, selalunya tak ada masalah nak cari undertone foundation yang sesuai sebab selalunya memang senang nak matchingkan dengan semua jenis. Haih, untungnya neutral undertone, semua masuk huhuu





Haa? Yang lelaki nak tahu macam mana? Jangan risau, meh tengok warna baju apa yang sesuai untuk anda semua okay? Jadi semua dah boleh pergi beli kain baju raya nak hantar jahit okay hehehehe. 





Jadi, dah dapat kenalpasti sama ada anda dalam group warm, cool atau neutral undertones? Kalau warm undertones, yes kita satu geng! Undertone kita ni penting tau, kena ambik tahu sebab bila kita pakai makeup yang bukan undertone kita, muka kita akan jadi kelabu dan of course jadi tak cantik! Semua mesti nak cantik kan? Warna baju pun dah sesuai dengan kita, barulah meriah riang raya di hari raya. Semua dah boleh hantar 10 pasang baju raya untuk dijahit, dah boleh shopping makeup banyak banyak kat Sephora hehehehe. 

Okay, rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat dan jangan lupa check undertone semua, tapi jangan sampai toreh tangan sebab nak tengok warna urat. Amni tak bertanggungjawab okay. I think that's all, bye! Wassalam.