Sunday, 25 March 2012

Contact Lens untuk dijual

Assalamualaikum dan hai :) actually , aku ada 2 lens untuk dijual . lens ni pon aku dapat free . jadi , daripada aku tak pakai baik aku jual . hm , aku taknak cakap banyak so aku nak tunjuk jenis contact lens yang aku nak jual ni :)

Type : Circle lens (Green)
Diameter : 14.5 mm
Base Curve : 8.6 mm
Power : (no power)
Expired date : Dec 2013
Made in : Korea
Price : RM 22 (excluding postage
Postage : RM 6 (Peninsular) , RM 9 (Sabah/Sarawak)
Status : Available

Type : Circle lens (Black)
Diameter : 16.0 mm
Base Curve : 8.6 mm
Power : (no power)
Expired date : 9 July 2015
Made in : Korea
Price : RM 22 (excluding postage)
Postage : RM 6 (Peninsular) , RM 9 (Sabah/Sarawak)
Status : Reserved 

ada dua ni je . so , kalau korang berminat just inbox me kat Facebook . kat situ , aku akan bagi segala detail and sekali dengan nombor akaun bank . kat sini , aku menggunakan BSN so korang kena masukkan dalam akaun BSN lah :) harga sangat berpatutan aku bagi . lagipon , ni contact lens from Korea . selalunya mahal kan ? tapi , kalini aku bagi murah sikit . kira berbaloi ah kan ? haha . so , i think that's all . kalau korang berminat , just contact me okay :)




Photobucket

Saturday, 17 March 2012

Haiwan-haiwan yang pelik dan unik

Assalamualaikum dan hai :) harini aku just nak share something yang aku rasa korang kena tahu *kot* . yeah , mesti korang tengok title pon dah tak sabar nak tengok pebenda yang pelik benor kan ? so , jom sesama tengok ciptaan Allah ini :)

Star-nosed mole’s snout mempunyai 22 tentakel berdaging yang digunakan untuk mengesan makanan dengan sentuhan. Kadang kala dijumpai di Amerika Utara, ia tinggal di kawasan tanah rendah yang lembab dan memakan invertebrata kecil, serangga akuatik, cacing dan moluska.
.
.
Hispaniolan solenodon, berupa pelik yang seakan-akan tikus dengan muncung panjang dan gigi istimewa yang beracun. Hanya dua spesis solenodon yang wujud pada hari ini, satu di Haiti dan satu lagi di Cuba.
Seapigs , hidup di dasar laut dan memakan lumpur-lumpur.
Blobfish , adalah jisim bergelatin dengan ketumpatan yang sedikit kurang dari air yang dia tempati. Ini membantunya untuk mengekalkan diri terapung. Berlegar-legar hanya di atas lantai laut.
.
Dijumpai pada tahun 2005 di Lautan Pasifik Selatan, makhluk ini digelar sebagai  “yeti lobster” atau “yeti crab”. Ianya tinggal pada kedalaman  2,200 meter di lubang-lubang hydrothermal sepanjang Pacific-Antarctic.
.
Penyu putih (white turtle), menonjol dalam kebudayaan Cina.
.
Jerboa telinga panjang (long eared jerboa) adalah haiwan pengerat seperti tikus yang keluar malam hari di padang-padang pasir China dan Mongolia. Ia mempunyai ekor yang panjang, kaki panjang dan telinga yang sangat besar.
.
Aye-aye , agak sama perangainya dengan burung belatuk (woodpecker),  ia mengetuk-ngetuk pokok untuk mencari makanan. Apabila ia dapat mengesan makanan, ia akan gunakan giginya yang seperti haiwan pengerat untuk menggerogot lubang dan menggalinya dengan jari tengahnya yang panjang.
.
Saiga biasanya terlebih besar dan fleksibel. Hidungnya dapat menghangatkan udara di musim panas dan menapis debu pada musim panas.
.
Dengan pemakanan mereka yang luar biasa dan keupayaan mengeluarkan lendir,Hagfish digelar sebagai makhluk lautan yang paling menjijikkan.
.
Naga laut berdaun (Leafy seadragons) dipenuhi dengan anggota badan yang seakan daun, membuatkan mereka penyamar yang unggul. Ditemui di Australia, mereka tinggal dalam air yang sejuk dan tenang.
.
Slender loris tinggal di kawasan hutan tropika rendah yang basah di India atau Sri Lanka.
.
Indian gharial , antara jenis buaya yang paling panjang yang kadangkala mencapai 20 kaki.
.
Hairy frogfish berjalan di sepanjang dasar laut untuk mencari makanan. Ianya boleh ditemui di Indonesia.
.
Dumbo octopus, sotong yang mendapat nama sempena watak dalam kartun Disney iaitu Dumbo.
.
Viperfish , ialah ikan laut dalam dengan gigi-gigi yang seperti jarum panjang. Sejenis pemangsa yang amat ganas.
.
Shoebill, seekor burung yang amat besar yang ditemui di kawasan paya tropika timur Afrika. Ketinggian puratanya ialah 4 kaki dan lebar kepaknya apabila mengepak ialah 7 kaki.
.
Axolotl adalah neotenic mole salamander Mexico. Haiwan ini digunakan secara ekstensif dalam kajian saintifik kerana kebolehannya untuk memperbaiki bahagian-bahagian tubuhnya.
.
Guineafowl puffer, dari Lautan Pacifik. Apabila berkembang sepenuhnya, ia mampu mencapai panjang 50 cm.
.
Frill-necked Lizard, mempunyai kulit besar di sekitar tengkuknya. Ia berlari dengan kaki belakangnya apabila ketakutan. Ini membuatkannya digelar sebagai ‘cicak basikal’ di Australia.
.
Echidna paruh panjang (Long-beaked echidna) Haiwan ini adalah salah satu dari jenis mamalia yang bertelur.
.
Tarsier , yang biasa didapati di Asia Tenggara, setiap bebola matanya sebesar lebih kurang 16 mm dan sama besar dengan otaknya .
.
Beruang Panda merah (Red panda) ialah mamalia herbivor yang saiznya lebih kurang kucing.
.
Proboscis monkey, amat dikenali dengan hidungnya yang besar. Adalah dikatakan bahawa proboscis betina suka kepada proboscis jantan yang berhidung lagi besar.  Lagi besar hidung, lagi mahal si jantan  tu.
.
Pygmy Marmoset , sejenis monyet yang berasal dari hutan barat Brazil, tenggara Colombia, timur Equador dan timur Peru.  Mereka adalah omnivor yang makan buah-buahan, daun, serangga dan kadangkala reptilia yang lebih kecil.
.
Beruang matahari (Sun Bear) ditemui di hutan-hutan tropika Asia tenggara. Dengan ketinggiannya yang hanya 4 kaki, ia adalah keluarga beruang yang paling kecil, dan kadang kala dipanggil sebagai beruang anjing.
.
Komondor, keturunan anjing Hungary yang besar, yang mempunyai bulu seperti tali yang panjang dan tebal.
.
Hampir sama dengan Komondor, Hungarian puli juga bertindak pantas dan akrobatik.


Indah kan ciptaan Allah ? ini tidak mustahil k ? Allah boleh jadikan makhluk apa yang dia nak jadikan :)




“Tidakkah engkau mengetahui bahawasanya Allah (Yang Maha Esa dan Maha Kuasa), sentiasa bertasbih kepadaNya sekalian makhluk yang ada di langit dan di bumi serta burung-burung yang terbang berbaris di angkasa? Masing-masing sedia mengetahui (menurut keadaan semulajadinya) akan cara mengerjakan ibadatnya kepada Allah dan memujiNya; dan Allah Maha Mengetahui akan apa yang mereka lakukan.”
 Surah An Nuur : Ayat 41
 Wassalam :)





Photobucket

Friday, 16 March 2012

Contest Edit Blog Paling Awesome

Assalamualaikum dan hai , harini nak join contest lagi . yeahh !


syarat-2 dia :

1. Follow blog Yasmin.



2. WAJIB like fanpage NI dan NI.

3. Sediakan satu blog ni cantik2. Edit cantik2 supaya dapat menawan hati saya xD Then tulis

satu post kena awak rasa blog awak cantik. *DI BLOG YANG AWAK EDIT TU JUGAK TAU !

DAN JANGAN LUPA TAMPAL BANNER DI ATAS DI POST AWAK.4. Tak kira blogskins atau

template biasa.
4. Hantarkan link blog awak di tempat comment saya ini. * Bagitau sekali


blog yang awak edit tu blogskins atau template biasa.

okay , sok esek sok seh . aku nak cerita pulak kenapa aku rasa blog aku lawa :3

ok , first sebab this idea was mine and aku edit sendiri blog ni . codes sendiri , stuffs search sendiri . tapi , macam cursor tu memang aku ambk drpd orang lah . boleh tengok kat Credit . then , i love Galaxy and I named this design as " Galaxy Desire " . yes , desire ah sangat . lalala . kenapa aku suka konsep Galaxy ? sebab galaxy ni sebenarnya cantik tau . ciptaan Allah semua cantik . tapi , aku rasa yang paling menakjubkan adalah Galaxy . macam-2 galaxy ada kat atas ni . hehe . semua cantik-2 . kan ?

ok , stop membebel pasal Galaxy . pastu , aku suka warna purple . sebelum ni design blog aku boleh dikatakan semua pink kan ? so , pada kalini aku nak try kelainan sedikit iaitu dengan menggunakan warna purple pulak . since galaxy warna gelap macam popel gitu , sebab tu au guna warna purple . warna purple pon cantik apa ? kan ? tapi , ada jugak sebab nape aku tukar blog jadi warna purple . salah satu sebabnya , ada anon kat shoutbox aku cakap yang dia tak suka blog aku warna pink . demi nak memuaskan hati dia , aku pun tukar balik design blog aku ekpada warna purple . kalau dia jadi anon lagi , memang nak kena sekeh . lol .

hm , aku rasa tu je kot aku nak cerita psl blog aku . kalau panjang lagi , lagi banyak lah aku membebel xD so , wish me luck guys ! wassalam :D









Photobucket

Wednesday, 14 March 2012

Tips cara untuk menjaga muka .

Assalamualaikum dan hai :) dah lama sangat lah tak update blog ni . last update 1 Mac lepas . sekarang dah 14 , hampir dua minggu tak update pape . tapi , alhamdulillah sebab ada yang sudi follow . Thanks awokk ! oklah , harini aku nak bagi tips macam mana nak jaga kita punya muka . yelah , as a student mestilah kita selalu terdedah kepada matahari kann ? selalunya yang kena denda ah . hehe . tapi , ada juga wanita-2 lain yang tak sempat nak jaga kulit muka dia . kenapa ? salah satu sebab dia adalah ada wanita yang bekerja . balik tetengah malam . balik rumah , sok seh sok seh terus boom ! baring atas katil tanpa basuh muka bagai . tapi , ada jugak yang jenis tak suka muka kotor . sanggup tidur lewat semata-semata nak bersihkan muka . ye tak ? oklah , tanpa nak cakap banyak meh aku tunjukkan cara nak jaga muka dengan teratur .

1. Minum air kosong sebanyak 8 - 10 gelas sehari untuk mengekalkan kelembapan kulit
- cara ni memang kita dah sedia maklum lah . minum air banyak-banyak sampai kembung perut :D okay , dengan cara ni kulit kita akan lebih banyak ruang untuk bernafas kerana air didalam badan kita akan diserap oleh tubuh badan kita .

2. Sebelum tidur, basuh muka anda dengan air bersih
- haa , yang ni lah yang aku cakapkan tadi . bersihkan muka sebelum tidur . Kotoran dan bakteria yang tak dibersihkan tu boleh menyebabkan kulit berjerawat dan timbulnya garis penuaan pramatang . korang nak ke ada jerawat ? konfirm ramai taknak kan ? aku pun taknak . so , kepada wanita di luar sana . tak kira lah , balik kerja tetengah malam ke hape ke kena bersihkan muka sebelum tidur . ada banyak krim pencuci muka yang tengah ada kat pasaran sekarang . meh sini aku listkan jenis pencuci muka yang aku rasa boleh direcommendedkan :)

  • Pencuci muka OXY *yang aku pakai sekarang . ternyata boleh mengurangkan bintik-2 dan jerawat (aku memang takde jerawat . ni kawan cakap)

  • Pencuci muka Safi Cucumber *boleh menyejukkan kulit kita . seriously , kita rasa dingin je . macam ada timun kat muka kita :D*

3. Makan lebih sayuran hijau
- Untuk kulit sihat berseri , makanlah banyak sayur-sayuran berdaun hijau, sayur-sayuran dan buah-buahan berwarna kuning , bijirin , kekacang , daging dan makanan laut yang mengandungi vitamin A , C dan B6 , dan mineral zink .


4. Lindungi kulit anda daripada sinaran matahari
- gunakan pakaian yang sesuai , atau dengan menggunakan losyen perlindungan matahari . Terlalu banyak sinaran UV matahari boleh menyebabkan kanser kulit .

5. Jangan picit jerawat !
- Ini akan menyebabkan keradangannya merebak dan akan merosakkan tisu-tisu halus di bawah kulit anda . ia juga akan menyebakan kulit kita ada parut-parut jerawat . biarkan je jerawat tu . lagi kita picit , lagi banyak ia akan tumbuh :O

6. Jangan pakai terlalu banyak krim muka
- Sekarang ni kan dah ada macam-macam krim untuk muka . macam foundation , concealer , apa-apa je lah . tapi , dinasihatkan jangan pakai terlalu banyak macam contohnya dah pakai moisturizer , paki lagi foundation apa semua tu . ia boleh menyebabkan kulit kita sukar untuk bernafas . sebab tu tumbuh jerawat sebab kulit kita berminyak dan kurang ruang untuk bernafas .





So , aku rasa ramai yang dah tau camne nak jaga kebersihan muka kan ? jadi , dinasihatkan kalau kulit memang ada masalah . jumpalah yang pakar . kot-2 dia boleh tolong kan ? oklah , semoga berjumpa lagi dalam entri seterusnya . selamat mencuba dan wassalam :)




Photobucket

Friday, 2 March 2012

Simple Giveaway 2012

Assalamualaikum dan hai :)

Tak banyak yang aku nak taip . aku just nak join stau GA ni . haha . join GA last-last minute memang aku suka -_- ok , let's start !


okay , syarat-syarat dia :

1. Buat post tajuk Simple Giveaway 2012
2. Letak banner tu dalam post.
3. Tag 3 orang blogger dan pastikan mereka tahu.
4. Letakkan link entry di bawah. (comment)

 aku tak sempat nak tag sesiapa . so , bye and wassalam :)



Photobucket