Monday, 22 September 2014

// LIEBSTER AWARD

Assalamualaikum dan hai semua penduduk dunia :)

Dulu, masa mula mula nak 'up' (amboi) , selalulah dapat tag award macam ini. Biasalah, dulu peramah bagai nak rak, sekarang malu bagaikan kucing parsi (perumpamaan nak eksklusif). Alhamdulillah, tuhan berikan sedikit kemaluan eh sifat pemalu dalam diri ku yang kudus ini (kesat ayaq mata) .

Without any longer, nak berterima kasih dekat seorang blogger yang sudi tag untuk award ini (salam cium tangan lap balik). Walaupun, blogku hanyalah sebuah blog picisan, yang menanti pembaca datang tak sampai sampai takpe husnuzon mungkin mereka sesat. Ku hanya mampu mempromosi blogku dalam laman sosial yang tidak berapa nak aktif (pasang lagu sedih) . Dah dah sudah!
Mari kita bersuka ria!


(macam gula-gula candy lulz)


Award ini dia main syarat-syarat. So, kenalah ikut. Kata nak jadi manusia berguna. Basic step ni.

1. Nyatakan blogger yang telah mencalonkan anda untuk menerima LIEBSTER AWARD dengan backlink ke blog mereka. ----- IDK HER BUT SHE'S SHOMEL

2. Jawab 11 soalan yang ditanya ---- PRACTICE EXAM

3. Calonkan 11 blogger lain. --- LEMAH SIKIT

4. Hasilkan 11 soalan untuk dijawab oleh 11 blogger yang terpilih. --- INI GASAK

5. Maklumkan rakan blogger bahawa dia menerima LIEBSTER AWARD ini. --- K.


Soalan soalan yang telah dibocorkan walaupun tak haha buat lawak jeng jeng jeng.



1. Perkenalkan diri anda..
 
// Hai. Saya amni. Saya manusia. Dan semestinya bukan alien. Saya manusia yang masih tak sedar diri tu dah besar tapi perasan masih boleh main dalam keretapi budak budak kat funfair. Haaaaaaaaaaa. Saya suka makan. 


2. Apa aktiviti yang paling anda sukai selain berblog?

// Nak cakap belajar macam menipu bebenoooo. Membaca pun ye tapi macam masih berdolak dalih dengan buku cerita. Hei jangan main main ah. ---- Ku suka muhasabah diri sebenarnya (menyesal tak tanya?)


3. Apa yang anda suka tentang diri anda?

// Alhamdulillah. Semua suka. Tapi, mohon kaki Sooyoung tukar dengan saya boleh? TQ. 


4. Keluarga dan teman..yang mana keutamaan?

// Soalan ini tricky sikit. Allah. Dua dua penting. Dua dua menjadi keutamaan. Bila kat sekolah, teman lah yang paling rapat dengan kita. Tahulah perangai buruk baik kat sekolah. Di luar, keluarga is always no. 1! Keluarga kita dah kenal kita sejak kita tak malu pakai tali spagheti keluar rumah lagi. Tahu perangai sebenar, perangai ghasak, perangai yang boleh buat diorang naik angin (astaghfirullah), semua benda. Tapi, dua-dua penting. Tapi, pentingkan keluarga dulu. Sebab diorang yang kita nak panggil dulu masuk syurga nanti, kan? 


5. Ibu dan ayah..siapa anda paling rapat dengan?

// It depends actually. My mom macam ada sifat keremajaan sikit (keremajaan uolsss) , so boleh lah jadi sekepala (dalam kebanyakan benda) . We have a lot in common but it's not that many though. Abah pula, suka duduk bawah dia sebab dia tinggi jadi rasa macam duduk bawah pokok kelapa. Lepastu, abah suka bawa pergi jalan-jalan. So, at the same time boleh ngendeng suruh pergi Econsave shopping barang tak berfaedah. Jadi, dua-dua rapat :) Fair and square, right?


6. Bila Saat yang anda idamkan?

// Saat dimana semua orang happy dengan kita walaupun banyak ujian yang menimpa. Saat bila semua orang akan berhenti bercakap pasal seseorang :)


7. 2 perkataan tentang kehidupan anda..

// Roller Coaster


8. Apa Drama tv yang pernah anda tonton dan paling meninggalkan kesan dalam hati?

// Dream High rasanya. Eh suka hati je. 


9. Blog yang tak pernah anda miss baca setiap entri? Kenapa?

// Nisa Kay | Cik Epal | Princessmeenie | Irine Nadia | Ben Ashaari | Hanis Zalikha | Aizat Abd  ---- Sebab mereka ohsem *thumbs up* (jawapan budak sekolah) . Ramai lagi sebenarnya tapi lupa siapa ayoyo.


10. Sila list 2 blog yang patut saya follow..

// Sila rujuk soalan no. 9 lulz


11. Apa istimewa blog tersebut?

// Rujuk soalan 10


--------------------------------------------------------------------

Agak-agak rasa menyesal tak tanya soalan dekat saya? Jawapan tidak menepati kriteria ya allah (tepuk dahi) . Harap bersabar dengan budak pra-matang ini ya minta ampun. 

Nah soalan!

1 ; Dah makan? 

2 ; Pernah rasa gugup bila nak besar tak?

3 ; Ada rasa riak/takbur/berlagak/jakun tak bila ditag untuk award ini?

4 ; Kalau dunia sekarang tiada internet / alat elektronik, macam mana agaknya dunia? (Soalan KBAT 1.0)

5 ; Pernah rasa menyesal pergi sekolah/belajar?

6 ; Kalau rumah anda terbakar, dan sudah pasti ahli keluarga anda selamat, senaraikan 3 barang yang akan anda selamatkan. (Soalan KBAT 2.0)

7 ; Apa anda akan buat kalau tiba-tiba orang putih datang cakap inggeris tanya sesuatu/arah jalan? (SITUASI: Nak cepat pergi tandas) (Soalan KBAT 3.0)

8 ; Suka warna apa dan kenapa? 

9 ; Pelangi cantik tak? 

10 ; Pernah tengok aurora?

11 ; Ada rasa nak naik gila tak jawab soalan?


HAHAHHAHA. Maaf maaf minta ampun ampun. Biasalah, otak KBAT, memang macam ni (riak) . 

Nah orang bertuah ;

- SEMUA BERTUAHHHHHHHH YEAH! Saya tag semua orang. Siapa yang nak buat tag ini, buatlah :) Dialu-alukan. Bukan malas nak tag, biar adil dan saksama.

(pembohong)

BYE! WASSALAM.
Photobucket

Sunday, 21 September 2014

#WhatHappen ; Back to school! (baca dengan girang)

Hai, assalamualaikum :)
Jadi, jadi dan jadi. Sekolah dah mula balik. Eh bukan tahun baru ye. Semester baru bak kata orang lulz bajet. Johor mula sehari awal, awak semua teww, tidur lagi keww? hei bangun bangun bangunnnn.
So, macam mana perasaan kembali ke sekolah? Rasanya alhamdulillah selama ni, pergi sekolah baju bergosok. Tak pernah lagi lah kelam kabut pergi sekolah baju tak gosok. Baju mesti digosok walau macam mana lambat sekalipun (pandang mama). Kita pergi sekolah, kena kemas. Kena jaga imej. Kena jaga nama supaya tak masuk dalam kad disiplin. Barulah best! --- Dan dan dan, masih mampu ingat macam mana nak pegang pen hahahahaha. Sangat kelakar.
Ku baru habis trial PT3 sebelum cuti sekolah ni, kertas memang dah dapat. Memang dah dapat dan memang senyumanku dah jadi macam rojak. Kadang kadang gila pun ada. Kejap gelak, kejap kecewa. Nampak tak nampak tak. Kesian dia. Alhamdulillah sahaja yang mampu diucapkan (also sebab semua lulus setakat ni) . Ada turun naik, biasalah tu. First batch der (sila bagi kaki). InsyaAllah kena kerja keras sekeras kerasnya untuk PT3 ini. Lagi lagi format baru ini, kena faham betul betul wuwuuw. 
Harini kawan kawanku semua gila. Bukan gila yang tahap Tanjung Rambutan punya. Gila yang on off on off. Ada tak? Suka hati je. Ada sorang budak ni, takdelah pandai sangat, tapi suka sangat gelakkan orang punya karangan padahal tak sedar dia punya pun lebih kurang je jenis ayat. Ulang ulang. Ingat karaoke? Heh! Benci budak macam tu. Dia fikir dia pandai sangat ke. Karangan pun cukup cukup makan. Ingat tulis novel nak letak titik noktah sesuka hati.
(Statement diatas merujuk kepada tuan blog. Harap maklum dan sila baling kuali pada penulis thank you.)
Esok ada exam psikometrik ke psikometri entah macam mana ejaan dia. Exam ini untuk uji arah kerjaya, minat kita kearah mana. Me? Asal jawab boleh kasi impress cikgu sudah lol boleh pulak. Main main lah dia ni. Ku nak jadi peguam sebenarnya, tapi kejap nak jadi technician, kejap nak jadi cikgu, kejap nak jadi jurugambar,  nasib bukan nak jadi tarzan je. Takpelah, kita jadi manusia yang berguna dulu ya :)
(ini lawak)


Hahahaha. Tu je mampu cakap. K. 
Cikgu baca entri ni, nangis dia nyesal mengajar budak macam ku ni. Tak ingat nak exam. 
Wassalam.


Photobucket

Thursday, 18 September 2014

#Tips: Nak jadi pandai (last minute punya usaha)

Assalamualaikum & salam sejahtera!


Apabila berubah segala sistem pelajaran, mulalah semua pelajar dah pening. Semua macam nak terjun bangunan 808 tingkat (tipu jangan nampak sangat bro) . Termasuk lah yang menulis ni tapi tak termasuk dalam golongan yang nak terjun bangunan tu ye. Heip. Nehi nehi.

Dengan berbakikan hanya kurang daripada sebulan nak masuk dewan peperiksaan, nampak macam tak ready je ayoyoyo macam mana ni. Siap boleh berzumba pergi holiday lagi. Apeni apeni. Hm actually aku ni bersedia ke tak nak exam? Macam ye, macam tak. Belum exam lagi dah macam macam plan dalam kepala. Nak pergi itu lah, ini lah. Hei, exam dulu lah!

Dia punya nervous tu memang ada. Membohong membongak sangatlah kalau tak nebes. Dahlah first batch PT3, first time pakai baju sekolah biasa masa exam (sebab masa UPSR dulu pengawas). So, nervous itu memang ada. Kengkadang duduk tepi katil sambil kuis selimut sebab nak muhasabah diri;

“Okay lepas habis exam terus nak suruh Lee Min Ho masuk meminang”

Haa tengok jauh tak hiperbola dengan realiti? Sangat uollss.

---------------------------------------------------

Tujuan nak update ni sebenarnya dah jauh sangat dah. Nak bagi tips tips nak belajar kasi masuk otak tanpa dapat keluar dengan selesanya (kita kasi kunci itu ilmu yess!) Kat atas tu pendahuluan atau selalunya dalam komsas --- permulaan. Jom kita masuk klimaks! (gelojoh)


1 ; “Hey! Sleep now.”

-          // Benda ni memang (ulang lapan kali kuasa dua) patut diterapkan. Tidur awal. Lepas azan isyak, terus ambil wuduk, solat, pap pap pap sebelum pukul 10 dah boleh tidur (sebelum 11 kalau tuisyen). Bila kita tidur dengan cukup, esok pagi badan kita akan rasa segar dan kita rasa badan kita dah berehat dengan secukupnya. InsyaAllah. ---  Kadang kadang, tak payah tunggu alarm bunyi, kita yang kejut alarm tu suruh bunyi cepat sikit. Secara automatiknya, bila kita kat sekolah, takdelah baru masa kedua dah menguap. Tapi, bila loceng rehat, amboi segar bagaikan juara! Haa! Sikit tips lagi, sebaik saja bangun tidur, buat regangan untuk melancarkan sistem peredaran darah nanti takdelah fius otak kiokk tiba tiba. 

2; Mengabadikan hirupan nafas pagi sambil mentelaah ilmu.

-          // Amboi tajuk nak bombastik. Cara untuk menghafal insyaAllah paling efektif! Bila menghafal pada waktu pagi, otak kita senang untuk menerima maklumat sebab otak kita tak ditaksub dengan benda lain lagi melainkan kalau kau layan Running Man pepagi subuh lah kan. Otak kita lebih segar, senang untuk memproses dan menghadam segala ilmu yang dibaca. Kasi kenyang itu otak, sebelum kasi kenyang itu perut. Tambahan, lagi bagus kalau dapat study pagi pagi kat laman ke, kat luar lah maksudnya. Sedut udara pagi pun bagus :D Tutup segala gangguan hiburan, perkara perkara yang lagha, hayati alam sekitar.


3; Take 5!

-          // Benda ini penting. Bila dah sesedap study sampai tak ingat mak panggil suruh sidai kain, adik panggil suruh bukakkan sos tomato. Rehat. Otak kita pun perlukan rehat. Bila dah banyak sangat ilmu masuk, otak jadi penat. Tak lama, atleast 10-20 minit. Masa ni, pergilah sidai kain, tengok drama korea kejap, selesaikan apa yang patut. Lepas tu, masuklah study balik. Jangan lupa, kemas dulu segala keserabutan belajar supaya takdelah rasa menyampah tengok buku tu. Kesian dia (kesat air mata buku)

4; Healthy food means healthy body!

-          // Jangan ambil benda ni remeh temeh macam ‘alah lek ah kitew makan choki choki/chikedis/super ring jeww’. Mereka tak bersalah ye.  Jangan jangan amalkan makan snek masa study. It’s really really bad! Lagi lagi snek yang kurang kandungan khasiatnya (bahasa sopan) senang cerita jajan lah k jajan. Bila kita belajar (tiada pendirian tukar perkataan), galakkan diri untuk makan buah-buahan seperti epal (dip in peanut butter), tembikai (makan jangan sampai menjejes jusnya) atau buahan western yang lain atau paling best; kismis (sedap!). Buahan berfungsi sebagai fiber dan vitamin untuk dijajahkan dalam badan kita supaya dapat meneutralkan asid badan. Sayuran pun termasuk dalam geng buahan ni. Kalau dapat buat fruit salad masa take 5 (diatas) tadi, rasa macam study kat Melbourne bertemankan orange juice dan bunyi burung berkicauan. 

5; Jamming while studying (can ah?)

// Bila kita belajar, alahai rasa bosannya. Rasa 'apakes aku study tapi rasa macam hidup ini tiada makna sobs' , 'kenapa rasa macam study dalam penjara *gema*' , 'tadi kata macam study kat Melbourne' okay berhenti. My recommendation is dengar lagu lagu balada (jangan judge sobs) bila tengah belajar. Contohnya ; Yiruma (the best evah!) , Brian McKnight atau instrumental sentimental drama korea paling easy! Alah yang korang dengar boleh banjir bilik. Irama macam ini membuatkan kita rasa sedapnya belajar macam nak makan buku. Buat kita rasa relax, tak stres, rasa besssttt je belajar. I've tried it! How about you?

6; Nota-nota cinta bak pujangga 

// Kata nak pandai. Pelajar yang cemerlang ialah yang membuat nota ringkas so korang tak payah bawa buku 100 paun masa hari peperiksaan. The ringan, the better! Tak perlu banyak banyak sangat sampai sama panjang dengan resit shopping barang. Cukuplah ambil memo pad atau buku nota yang comel comel, yang lawa lawa, buat nota contohnya nota ringkas Sejarah (dendam) , setiap muka surat buat peta minda guna pen warna-warni bak pelangi, buat nota contohnya tentang pembentukan Malaysia, tulis. Pasal geng geng Brooke? Tulis. Pasal macam mana nak pikat abang pengawas kacak? Itu tak payah tulis. Nota yang berwarna-warni dapat merangsang otak untuk bekerja dengan lebih cerdas kerana warna memainkan peranan dalam sistem otak kita. Kita pun senang ingat. Jadi, apa salahnya terapkan warna dalam otak? Barulah otak tak ketinggalan ke zaman paleolitik. 


(amboi lawanya awak *tahan nafsu*)

7; Allah first!

// Last but not least, Allah. Saja letak kat tips paling last bagi deep sikit. Apa guna kalau kita dah usaha, tapi lupa Allah? Nauzubillah. Lupakah kita yang semua kejayaan, semua kepandaian, hanyalah pinjaman semata-mata? Allah bagi itu semua untuk kita gunakan semasa membuat amalan. Kita kan bijak. Rajinkanlah diri bangun awal pagi sebelum subuh (pesan kat diri sendiri), buat solat sunat tahajud bonus solat hajat sekali. Bacalah Al-Quran walau satu ayat satu hari. Tapi, takkanlah kita sibuk sangat kan? Setakat bangun, makan, tidur itu saja lah kerjanya. ----- Kadang rasa stres ya allah rasa nak rendam diri dalam laut cina selatan, rilex beb rilex. Al-Quran lah penawarnya. Bila baca kalamullah ini, secara automatik, hati rasa tenang, hidup rasa senang. InsyaAllah :) --- Tetapkan dalam diri 'aku nak berjaya kerana Allah' 'aku buat semua kerana Allah' 'aku mencari ilmu kerana Allah' 





Benda benda ini pun sebenarnya bagaikan mencucuk jarum di hatiku yang luluh ini. Iyalah, tips tips ini bukan aku buat selalu pun. Ya allah! Dia suruh orang buat, yang dia? Duk tepi tingkap sambil tunggu idol datang sambut. Astaghfirullah. InsyaAllah benda ini dipraktikkan. Lagi lagi dah nak dekat sangat exam ni. Eloklah bila ada last-minute schedule ni, boleh membantu. Tak guna buat jadual bila dah study gajah ini (nangis).

Good luck to all candidates! Fighting! 
(termasuk yang kena repeat UPSR daripada kakakmu yang tak sedar nak PT3. Bersabar ye korang.)

Wassalam.