Wednesday, 29 October 2014

#FoodWithAmni ; Easy peasy chocolate cupcakes!






Hai, assalamualaikum!

hei, lap sikit air liur tu. Amboi. alhamdulillah, dah habis exam ni, banyaklah masa nak qada' aktiviti yang tertangguh tralalalla. Sampai dah naik boring taktau nak buat apa. ades.

Okay, harini dengan sifat rajinnya, saya nak kongsi resepi cupcake coklat paling senang di dunia, takdelah di dunia, kot ada cupcake yang sekadar jampi dah siap tu lagi senang nauzubillah. 

Sebelum ni, kalau buat cupcake, mesti mesti wajibulghunnah tak jadi punya. Keras sangat lah, tak naik lah, heish banyak pulak songeh dia! Tetapi, dengan resepi ini, mata tutup pun boleh buat (kalau rasa taknak kena terajang dengan mama) . 



// Bahan-bahan (12 cupcakes) ;

Maafkan gambar tepung. Dia malu sikit. Sopan orangnya. 

1 cawan tepung gandum / tepung naik sendiri (lebih cadangkan guna tepung naik sendiri)
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu pekat
1/2 cawan gula
1/2 cawan H20 (yakni air)
1 sudu kecil soda bikarbonat
3 sudu besar serbuk koko
1 biji telur


Tengok macam banyak kerja kan? Tetapi, sebenarnya sangat senang. 


// Cara-cara ;

  1. Letakkan semua bahan ke dalam pengisar ikut susunan (whatt?) 

// Yup. Pengisar yakni blender bawang yang ada kat rumah tu. Tapi, kalau takde, jangan guna lesung batu. Amboi nak klasik bebeno! Satu tips kalau taknak cupcakes rasa cili, masukkan garam dalam pengisar dan isikan air selepas itu, blend! Hmmmm harum bagaikan sutera eh tak bau hilang je sebenarnya 

Tips! - Pastikan letak minyak dahulu, lepas itu susu pekat ya. Kalau TERletak gula selepas atau sebelum minyak, alamatnya, kena gali khazanah lah. Permukaan minyak licin membantu susu pekat turun dengan sihatnya! Yes! 


      2.  Susun cawan cupcake dengan comel dan bergaya vadavas!




      3. Tuang hasil eksperimen eh adunan cupcake dalam cawan kertas yang dah susun kiut kiut. Jangan penuh sangat, jangan sikit sangat. Tinggalkan dalam 1/4 ruang bagi cupcake itu naik dengan menawan dan tak debab (sebab guna tepung naik sendiri, jadi tak payah gatal tangan tuang menjejes alamak gurl)

Jadilah macam ini ;



      4. Okay, masa ini, boleh lah ikut korang semua. Nak bakar just plain as it is ataupun boleh letak grated chocolate, chocolate rice, almonds, it's up to you! Macam saya, saya letak grated chocolate, hmmmmmmm sedap yummeh (diabetes alert)

      5. Bakar dalam ketuhar, dengan suhu 150 C - 180 C selama 20 - 25 minit, bergantung kepada ketuhar masing-masing. Seperti kek yang lain, untuk check kalau dah masak atau belum, ambil lidi ke, chopstick ke, cucuk cupcake tu (dengan berhati-hati supaya tak terliur) , kalau ada kek yang melekat, maknanya belum masak lagi ye. Kalau tiada, okay boleh makan (padan muka lidah melecur) . Lagi satu, jangan bakar lama sangat, nanti cupcake jadi kering dan keras. Macam saya punya, jusssstttt nice :)

// Ada ketuhar yang ada jenis panas nak atas bawah ke, atas sahaja ke, bawah sahaja ke. Kalau ada, my recommendation, gunakan jenis panas atas bawah selama 15 minit. Then, tukarkan ke arah atas untuk rangupkan bahagian atas cupcake. 

Other options -- Boleh guna kaedah kukus. Kukus selama 20-25 minit. Cucuk, done!


       6. Sejukkan cupcake, selepas itu boleh hias dengan frosting atau chocolate topping (Warning! Chocolate topping's recipe alert!) As for me, disebabkan fail bab bab baking ni, jadi tak nak ambil risiko panggil syaitan suruh makan cream sekali , permudahkan dengan buat chocolate topping. Resepi dia sangat senang ya allah!


Chocolate topping (Bahan-bahan) ; 

1/3 cawan minyak masak 
1/3 cawan susu pekat
Serbuk koko (ikut naluri hati)


// Campurkan semua bahan dalam saucepan, panaskan atas api perlahan. Bila dah macam berbuih (jangan mendadak), tutup api. Kacau sampai sebati. Boleh adjust sikit sikit kalau rasa kurang manis ke, pahit sangat ke. Boleh adjust.


     7. MAKAN.




Hasil kerja.png ----



Senang je kan? Haaa, masa pun jimat. Cuma blend dan tuang selepas itu bakar. Pung! Siap! Confirm lepas ini boleh masuk Masterchef wah gitu.

Selamat mencuba! Send your creations or feedbacks on my Twitter (@amninano) or comment down below! Bye!

Wassalam.



Photobucket

Saturday, 25 October 2014

#WhatHappen ; How is it going (PT3)




p/s: Entri ini dah terperap macam asam tunggu nak buang je. Sila baling coklat!

Assalamualaikum and hello earthlings!

wat gurl dah habes exam? Yup. I'm officially freedom (which is not really) . Yes, PT3 is finished and dead inside the paper. But.... PBS is waiting happily for me ohgad so suwit. Hahaha. 

Alhamdulillah, everything's okay. I get to answer the paper smoothly. Cuma, masa last day, masa tu paper Kemahiran Hidup dengan Pendidikan Islam. Boleh pulak ku tak sihat. Adush. Almost had a fever. Almost k. Sekejap panas badan, sekejap tak. Amboi sesuka hati dia je. Tapi, alhamdulillah. tak ganggu sangat masa jawab paper. also, for the first time, I slept during the big exam. Yes. Not slept actually. Jussstttt a catnap kononnya lah. Ku memang rasa tak larat masa itu, rasa nak hentak kepala patplohlapan kali atas meja. Takpe takpe. Nasib baik masih waras. Tapi, yang paling tak puas hati bila cikgu tepuk belakang suruh bangun hey du yu no ded i'm sick heh  (lulz mintak penampar) 

maap maap.

Let's go throughout the scenes.

Babak 1 -  I have to nervous. Really have to. Tapi, nervous dia tu lenmacem sikit lah. Tak senervous masa upsr dulu (oh gurl what) Kena jadi seorang remaja yang risau dengan paper exam yang akan dijawab kejaaapppp je lagi (baca sambil kenyit mata alah macam tak biasa)

Babak 2 - Jumpa kawan. Salam salam hai hai muah muah all that kind of stuff. Tunjukkan perasaan rindu kat mereka. Walaupun dalam hati rasa menyampah ya rabbi nak ghindu ghindu belasah kang (hayati dengan betul) . Borak tentang ke-nervous-an yang melanda dalam diri. Tarik nafas banyak kali, termenung jauh sampai kena tegur dengan kawan kerana nampak macam dah tiada roh dalam diri. Sediakan perkakasan (uolzz) untuk menjawab. Ingatkan kawan kawan supaya jangan lupa bawa slip dan ic (add on: watak utama sibuk ingatkan orang, padahal diri sendiri lupa nak bawak keluar)

Babak 3 -  Mendengar taklimat cikgu buat kali terakhir sebelum menjejakkan kaki ke dewan. Cikgu sempat berpesan agar baca doa sebelum memulakan pen-jawab-an (Oh My BM). Jawab soalan dengan tenang, jika rasa soalan susah, tinggalkan dulu. Jawab yang senang dahulu. Masing masing senyap dan berdoa agar dipermudahkan. Juga, gelengkan kepala sambil pandang pelajar yang masih tak sedo nak peksa lah wei ingat sikit! eh masih tak sedar bahawa peperiksaan bakal bermula sebentar lagi. 

Babak 4 - Semua pelajar masuk ke dewan peperiksaan, Penuh dengan perasaan gementar bukan sebab peperiksaan semakin hampir tetapi cari meja tak jumpa. Meluru cari meja tak jumpa jumpa alamak girl eh oops kerana terlalu banyak meja dan penyebab tak fokus semasa briefing hari sebelumnya. Watak utama akhirnya menjumpai mejanya dan mendengus sambil membebel seorang diri malu tak jumpa meja. padan muka.

Babak 5 - Perkara yang sama berlaku sehingga hari ketiga (hari terakhir), cuma hari ketiga ini agak berlainan sedikit. Ketika kertas terakhir berlansung, watak utama dilanda ribut taufan kedemaman yang sedikit teruk. Watak utama sedikit pening dan berhasrat untuk berehat sebentar sebelum meneruskan sesi menjawab. Tiba-tiba, dia dikejutkan oleh pemeriksa. Diri sedikit terganggu dan pening tetapi sabarkan diri kerana puasa (puasa tak baik marah marah). 

Babak 6 - Akhirnya, hari yang dinanti-nantikan tiba. Watak utama berasa gembira tetapi masih berasa lemah. Sambil itu, watak utama berhasrat untuk membuat cuti sendiri pada keesokan harinya tetapi ditindas/dirosakkan oleh guru. Katanya, esok para pelajar perlu datang untuk menyiapkan PBS. Watak utama pasrah dan datang pada esok harinya tanpa banyak bicara.


-----------------------------------------------------------------------------------

That's my story. 

Wassalam.
May Allah bless our efforts. May Allah ease everything. 



Photobucket

Sunday, 12 October 2014

It's here!

Hai. Assalamualaikum.
For these past years, I learned a lot. Tentang kehidupan, tentang segala-galanya lah. Semuanya alhamdulillah dapat dihadam. I've grown up a lot. I've changed a lot. Thanks Allah. Ku rasa macam tak percaya ini diriku sekarang.

Tahun pertama, masih freshman. Culture shock kata omputihnya. Masih belum explore dunia remaja. Masih dalam terowong yang belum jumpa penghujungnya. Masih bajet diri tu lawa omagad. Masih tak sedar diri itu dah besar. Masih rasa diri itu kecil lagi. Dan masih tak reti nak insaf. Then, bila masuk kelas, masih blur dengan subjek baru. Cikgu baru. Kawan baru. Kumbang-kumbang baru. Semua baru. 

Tahun kedua, makin mengenali antara satu sama lain. Tahun kedua inilah yang paling banyak dugaan. Syukur masih hidup sampai sekarang (if you know what I meant) . Masih dalam proses nak sedar. Masih rasa 'alah lek lah exam next year kot' . Masih rasa diri tu boleh main main (tahun kedua ni tahun paling banyak tak fokus (aka drop) dalam kelas) Masih rasa benda benda yang remeh itu cumalah sekadar picisan. Tapi, makin lama, bila dah makin sedar. Masa itulah, kena teruskan. Biar sedar sikit-sikit, daripada tak sedar langsung yang kau sekarang dah pakai buku garis satu bukan buku garis tiga lagi. 

Tahun ketiga. HAHAHAHA. Masa awal tahun, masih tak sedar nak exam. Astaghfirullah. Tapi, dah sedar diri ini perlu lebih matang. Perlu berfikir lebih waras. Walaupun tahun ini banyak perkara yang membuatkan kami pening (dan stres), tapi alhamdulillah, kami dapat mengharungi semuanya. Allah takkan bantu hambanya, kalau kita sendiri sebagai hamba tak tolong diri sendiri. Tahun inilah yang paling rasa menyesal untuk refresh balik syllabus tahun sudah (tulah lalai lagi). Masa ini jugalah, I really appreciate my surrounding. Maksudnya, tahun ketiga ini tahun dimana daripada seorang manusia zaman batu ke zaman millenium. But...... the point for this entry actually is.....



It's finally here. Yes. 
Esok, 13 Oktober 2013, kami pelajar Tingkatan 3 akan menduduki PT3. Fuhh. Full of worried. So, I took this opportunity yang tinggal kurang 24 jam sahaja untuk taip entri for this blog. I wrote about my journey from being a freshman to a not-so-fresh-but-i-so-wangi-right-now k shadap. Itu cumalah sedikit. Tapi, banyak memberi kesan dalam hidup sehari-harian. Setiap hari, ku akan sentiasa muhasabah diri. Akan cakap dengan diri yang dulu. Dan pada masa itulah akan timbul rasa bersyukur :)

Jadi, saya Amni Nizzatul Alia. Ingin memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan tak kira zahir atau batin. Mungkin ada yang terguris hati. Mohon maaf. Terima kasih kepada semua yang sentiasa menegur diri yang tak begitu sempurna ini. Halalkan segala makan minum, ilmu, teguran. Doakan kami semua berjaya dalam peperiksaan kali ini. Doakan kami dapat jawab dengan baik. Last but not least, may Allah bless us. 



// GOOD LUCK AND DO YOUR BEST!

Wassalam. 

Photobucket