Sunday, 23 April 2017

THE BROKEN HEARTS

I cried when I heard the news of my grandfather passed away. My mother called me and she asked me to stay calm and took a deep breath. "Your grandfather is gone"

I couldn't say a word. Whenever I go back to my hometown, I will look at my grandmother and hoping she is not leaving me. She is getting older, her eyes are getting blurred, her legs are getting sore but her spirit and her creature still look beautiful to me.


Losing the person that we love is the most devastating and painful moment. It broke our heart into pieces, it makes us feel hopeless. It's also the most unbearable feeling that not everyone could understand.

I lost my grandfather almost 3  years ago yet he still remains in our mind, and most importantly, our heart. I could still hear his nags in the house, I could still reminisce the moment he took out his cigarette and lit them up. I could still hear him call my name and ask about my condition and I did the same to him too. O Allah, how I miss him so much. Tokwan, if you're hearing me, you have to know that I love you. 

Our heart may be broken, but not our soul. The soul needs to be alive, the soul needs to feel loved, the soul is meant to be powerful. Strong soul leads to the powerful heart. The powerful heart leads to a wonderful human being. 


It touched my heart as soon as I read the title above. I've been there, losing someone who took the deepest place in my heart. I felt lost after he's gone. I felt like half of my spirit just gone.

But, I know that so verily, with the hardship, there's relief.

The sudden death of someone who is very dear to us, who had always been the head and shelter for the whole family brings about an unbearable sorrow to those who were left behind especially the wife and the children. Despite the immense feeling of grief and sadness with the ‘earlier than usual’ departure of a man called ‘Husband, father or daddy’, life still needs to go on but, with unimaginable loneliness. 



As for Hanim Bukhari, the death of her husband, two years ago was too sudden and  came as a huge shock. Her husband, a father of two kids, left for Allah forever, just few hours after an outing to Zoo Negara on the same day. It was devastating. The new situation was very awkward as both of them used to work together and ran their business side by side. 


(Click the pictures to directly go to the facebook page for further details)



Despite the loneliness, Allah is always there for us, accompany the loneliness. He is there, enlighten our dimmed life. When we are at the bottom of our world, there will be someone Allah sends to cure our broken heart. 

Allah gave you trial, because He knows you can endure it. We have to stay strong as we face them. Eventhough, we know it's hard to let things go. Remember that, everything happens for a reason. Allah is there, for us to be strong. Family is surrounds you, to keep you strong.

Hanim and Fairuz with the help of few friends who after frequenting the circles in the mosques  recently, had  succesfully formed a support group called “Al Maqasid” 

The group will be launched soon and the maiden event which include  a series of  forum entitled “The Broken Hearts” will  be held iat  the Sime Darby Convention Center, Mont Kiara on this coming 6th of May 2017.

Among the invited speakers are Ustaz Zul Ramli and Ustaz Iqbal Zain and they will be sharing the stage with few other speakers, talking about their experiences in related  topic.  “The Broken Hearts” is  the  special event starting at 8am till 6pm on that day.



A donation of RM200 is appreciated from each participant to cover the cost of the event (food and refreshmentes provided) and a portion of the contribution shall be channelled to Maahad Tahfiz Al Kholidi, Ulu Yam. The students of the said Maahad will be performing some Qaseedah as fillers and reminders for us of the love of our prophet Muhammad PBUH.

For ticket bookings or any enquiries feel free to contact our representatives  at 016-6156870 or  018-6633478 or you may email to maqaasid@gmail.com. Another alternative is contacting via the instagram itself (http://instagram.com/ajabukhari)

You think you know who should join this? Absolutely. 




Thursday, 13 April 2017

WARM UNDERTONES, COOL UNDERTONES. APA TU?




Pernah tak bila nak beli foundation, lipstick, mesti kita akan swatch dulu kat pergelangan tangan kita, nak tengok mana satu warna yang sesuai untuk kulit kita. Bila nak pilih warna baju, kita akan tengok matching tak dengan kulit kita. Tapi, kadang kadang tu sampai frust sebab tak tahu mana satu yang sesuai untuk kita :( Sebab semuanya nampak sama belaka. Lipstick merah dah ada berpuluh jenis merah, foundation yang warna medium, ada berpuluh jenis medium. Baju warna hijau, ada macam macam jenis hijau. Hijau pucuk pisang lah, hijau zamrud lah, hijau rumput, bagaikan daun menghijau di pokok rendang lah.

Tapi, pernah tak kita ambil tahu kita ni warm undertones atau cold undertones? Haa? Ape tu? Kulit kita panas atau sejuk ke bila pegang? Hahaaha, semestinya tidak! Undertones ni untuk memudahkan kita mencari warna yang sesuai untuk kulit kita supaya kita akan tampil gojes dan menawan sentiasa cewah

Undertones ni adalah warna kulit di sebalik kulit kita tu, kulit kita mungkin nampak sama dgn orang lain, tapi setiap orang mempunyai undertones yang berbeza tau.

Undertones terbahagi kepada tiga :

1) Cool - Tona lebih kepada merah jambu, merah dan kebiru-biruan
2) Warm -  Tona kulit lebih kepada hijau, kuning dan kuning keemasan
3) Neutral - Campuran antara cool dan warm undertones

Tak semestinya seseorang yang berkulit cerah mempunyai warm undertones dan tak semua yang berkulit gelap mempunyai cool undertones. Macam yang amni cakap tadi, setiap orang undertones mereka lain lain. Macam manusia, rambut sama hitam, hati lain lain. Eh, oops! 



Jadi, macam mana nak tahu kita ni warm, cool atau neutral undertones? 

1) Kenalpasti warna urat darah 

Okay semua stop sekejap scroll instagram, cuba tengok pergelangan tangan kita, urat kita warna biru je hijau? Ke tak nampak langsung? Haaa kalau tak nampak tu, baik cepat cepat pergi hospital, takut jadi apa apa. Lepastu, sambung balik baca entry ni hahahaa. Okay, kalau nampak urat warna hijau, maknanya kita dalam golongan warm undertones. Kalau nampak urat kita warna kebiru-biruan, yes pandai, anda tergolong dalam cool undertones. Tak dapat dikenalpasti warna urat? Warna macam bercampur kan? Haaa maknanya anda tergolong dalam neutral undertones 




2) 'Trick'  menggunakan barang kemas

Okay, semua keluarkan gelang emas, gelang silver yang ada kat dalam drawer tu, meh sini amni nak ajar macam mana nak kenalpasti kulit kita warm atau cool atau neutral. Okay, cuba pakai emas, dia nampak tenggelam ataupun cantik? Ataupun lagi satu kesan, kulit kita rasa serasi tak dengan emas? Timbul kemerahan atau tidak? Kalau nampak serasi, tak timbul kemerahan, dan nampak tak tenggelam, maknanya anda tergolong dalam warm undertones. Jadi, bolehlah pi borong emas kat kedai emas heheheh tapi jangan lupa pakai, nanti kena zakat hihihii. Okay, berbalik kepada topik kita. Macam tu juga dengan silver, bila pakai kat tangan, nampak serasi atau tak? Tenggelam atau cantik? Timbul kemerahan atau tidak? Kalau tak tenggelam dan nampak cantik, tanpa timbul kemerahan, maknanya anda tergolong dalam ye pandai semua, cool undertones. Apa dia? Nampak cantik, dan serasi dengan emas dan silver? Maknanya anda dalam golongan neutral undertones ye 😊


3) Dari pandangan matamu

Orang cakap dari mata turun ke hati, tapi untuk tips kalini, dari mata turun ke barang makeup hehehee. Anda tahu tak dari warna mata, kita boleh tahu kita ni warm, cool atau neutral undertones? Haaa? Tak tahu? Okay jangan risau, amni sedia membantu cewah. Okay, apa warna mata anda? Adakah kebiruan, kehijauan dan ke-kelabuan? Jika ada termasuk antara tiga warna ni, maknanya anda termasuk dalam golongan cool undertones. Warna mata anda coklat hazel, coklat gelap dan hitam? Semestinya anda termasuk dalam golongan warm undertones. Tapi, untuk tips melalui warna mata ni susah sikit nak kenalpasti sebab ada orang yang dia neutral undertones tapi mata dia warna ke arah warm undertones.


4) Warna foundation dan lipstik merah

Untuk yang gemar memakai makeup, mesti tahu yang setiap foundation, lipstik dan concealer mempunyai tona yang berbeza. Bagi mereka yang warm undertones, lipstick yang tonanya lebih ke arah warna orange dan vibrant red sangat sesuai untuk golongan ini. 
Untuk yang cool undertones pulak, lipstick merah yang mempunyai tona lebih kemerahan dan kebiruan amatlah di-recommendkan. Bagi foundation dan concealer, untuk yang warm undertones, warna foundation dan concealer yang mempunyai tona kekuningan (yellow undertones) lebih sesuai dan untuk cool undertones, foundation yang mempunyai tona ke arah pinkish (pink undertones). Yang neutral undertones, selalunya tak ada masalah nak cari undertone foundation yang sesuai sebab selalunya memang senang nak matchingkan dengan semua jenis. Haih, untungnya neutral undertone, semua masuk huhuu





Haa? Yang lelaki nak tahu macam mana? Jangan risau, meh tengok warna baju apa yang sesuai untuk anda semua okay? Jadi semua dah boleh pergi beli kain baju raya nak hantar jahit okay hehehehe. 





Jadi, dah dapat kenalpasti sama ada anda dalam group warm, cool atau neutral undertones? Kalau warm undertones, yes kita satu geng! Undertone kita ni penting tau, kena ambik tahu sebab bila kita pakai makeup yang bukan undertone kita, muka kita akan jadi kelabu dan of course jadi tak cantik! Semua mesti nak cantik kan? Warna baju pun dah sesuai dengan kita, barulah meriah riang raya di hari raya. Semua dah boleh hantar 10 pasang baju raya untuk dijahit, dah boleh shopping makeup banyak banyak kat Sephora hehehehe. 

Okay, rasanya itu sahaja untuk perkongsian kali ini. Semoga bermanfaat dan jangan lupa check undertone semua, tapi jangan sampai toreh tangan sebab nak tengok warna urat. Amni tak bertanggungjawab okay. I think that's all, bye! Wassalam.



Friday, 7 April 2017

TRAVEL : ROADTRIP KE KRABI - IMIGRESEN, SIM CARD THAILAND & DUIT BATH


(Belum apa apa lagi, dah tepek gambar pulau kat Krabi. Rindu lah tuuuu)

Selepas hampir setahun jugaklah mama plan nak ke Krabi ni. Tunggu abah cuti lama, dan akhirnya, passportku bakal dicop di imigresen lagi sekali! Okay setakat ni ada hm, dua cop dah. More stamps to go yeyyyy. 

"Amni, nanti aku nak t-shirt Krabi tau. Size M. Jangan lupa. Kalau kau lupa, aku ingatkan kau selalu" - unknown friend ;) 

"Tengoklah kalau aku ingat. Aku pergi sana nak berenang je hahahahahhaha" - me the evil friend ;)

Amni pergi 18/3 yang lepas, betul betul lepas ambil result SPM. Hamboi, betul betul melepaskan tension, pandai mama pilih tarikh tau hahahaha. Kami sekeluarga plan untuk drive kereta ke Krabi ni. Kami stay kat Krabi 3 hari 2 malam, Songkhla 2 hari 1 malam. 


Kami dari Ipoh so decide untuk lalu border kat Bukit Kayu Hitam. Sumpah hari tu, memang ramai ya rabbi, dahlah panas. Ambik masa jugaklah nak sampai kat imigresen tu. 


Bila adik adik dah bosan, kakak lagi lah bertambah bosan sebab takde sape yang nak dibuli huhuuu


Ehem, nak cakap sikit. Imigresen Thailand tak berapa nak strict, berbeza dengan Singapore yang memang strict gila. 

Jadi, bila kami dah lepas je daripada counter imigresen tu, ingatkan macam Singapore. Maklumlah, first time. Tengok jugak kat tepi, orang berderet beratur bukan main panjang macam beratur nak ambik BR1M panjangnya. 

Mula mula, ingatkan yang bawak kereta sendiri tak payah turun, kami pun drive je menonong, lepastu tergerak hati nak tanya pegawai kat situ

Mama: "Can go already? Where to stamp passport?" 
Officer: "Oh, you parking inside first, then you come here back (kena beratur panjang tu rupanya, ciss!)"

Nampak tak betapa tak strictnya imigresen sampai bagi kami lepas macam tu je, dah masuk Thailand dah. Nasib baik fikir nak keluar nanti kena ada white card dengan pass, kalau tak rasanya jadi PATI (Pelancong Asing Tanpa Izin) 

Tak percaya ramai orang beratur?

(Ni baru kaunter sebelah, tak tengok lagi kaunter lain allahu berpeluh sis)


Bila kat sini, nak cop pasport. Okay, nak bagitau trick sikit. Siapkan duit dalam RM2 dalam passport siap siap. Taktau lah nanti lepas post entry ni kena blacklist tak boleh masuk Thailand dah ke taktau lah. Harap harap tak lah huhuu. 

Taktau lah tujuan dia untuk apa, ikutkan aja lah. Jangan bagi duit Bath. Mahal weh mahal. Bagi pun sorok sorok je masa ni. Nasib baik pegawai dia faham bahasa melayu, kalau tak amni dah sumpah seranah bagi dakwah jangan makan duit rasuah kat situ jugak huhuhuu 

Acah tourist (padahal dah berpeluh macam air terjun niagara dah ni)



Haaaa, white card tu nak dapatkan kat mana? Sebenarnya boleh je nak ambik kat imigresen dan isi sendiri (free), tapi untuk kami sekeluarga, kami masuk kat satu duty free mall ni, akan ada sorang pekerja tahan dan tanya nak white card tak. Dia akan cas RM2 seorang (siap isi, cuma perlu bagi passport je). It depends lah, kalau rasa sanggup nak beratur panjang, bolehlah pergi ambil sendiri kat imigresen.

By the way, kalau nak masuk Thailand guna kereta, kena ada salinan geran kereta untuk disahkan kat imigresen nanti. Tempat yang sama dengan tempat kami cop pasport, cuma dia kat kaunter yang berlainan. Warning! Kena beratur panjang jugak hahahahha






Ambik masa lebih kurang sejam lebih jugaklah nak melepasi imigresen tu. Walaupun kereta dah lepas, orangnya masih under PATI lagi (lol). Jadi, kalau ada yang plan nak masuk Thailand naik kereta, datang awal awal pagi. Sebab masa ni dah pukul 2 petang dan masih ramai. Ada yang dah beratur sejak pukul 12 tengahari lagi. Wallahi sister brother mandi peluh kat situ je. Ini pun berganti ganti driver sebab jalan memang sesak, dengan lorinya, kereta parking berderet, jadi tak boleh tunggu lama, kalau tak kena lenyek kat situ jugak.


Kami tukar duit Bath bila dah masuk border ni, kat kedai telefon pun boleh. rate masih rendah lagi berbanding bila dah masuk Krabi dan ke arah atas. Masa ni rate RM1 = 7.85 Bath (78 sen). Yes, masih okay lagi. Kalau tukar masa kat Krabi, tak silap rate jadi RM1 = 7.35 Bath (73 sen). Bergantung kepada money changer. 

Dan kat sana, amni beli sim card. Guna plan 7 days punya. Mana mana kedai telefon pun ada, amni lupa nak tangkap gambar kotak sim card dia. Tapi, basically mana mana pun okay. Sebab line internet kat Thailand memang boleh respect! Even kat kawasan pulau pun coverage laju lagi. Untuk sim card, harga dia 288 Bath (RM 32) satu. Nanti, orang kedai akan pasangkan, cuma nanti tunjuk pasport je untuk verification. Pakej yang amni guna unlimited calls + 1.5GB 7 Days Internet. Sepanjang trip ni, memang suka sangat pakai sim card Thailand sebab line internet tak pernah mengecewakan langsung.

Dan bila dah settle semua, maka bermulalah perjalanan kami yang bermula dengan Hatyai then Krabi, lepas tu Songhkla. Nanti amni akan share kami pergi floating market, accomodation dan paling best sekali, MAKANANNNNN. Semua tu dalam next entry okay? Stay tuned! Bye, wassalam. 



Wednesday, 5 April 2017

VIVY YUSOF JUST GOT MYSELF DUCKED! | VIDEO



I'm officially blaming Vivy Yusof for influencing me into buying dUCkscarf, I hate you because dUCkscarf is just so eye-catching! 

nah, just kidding, i love you vivy!

Birthday aku lebih kurang 2 bulan yang lepas. 21 Februari, jadi selagi belum 21 Februari 2018, boleh lagi nak bagi hadiah thank you. 

So, duckscarf has been well-known for quite a while. Dan dah lama jugaklah aku meng-usha benda ni. Daripada bamboo collection, okay belum ada rezeki lagi. Sampailah ke alphabet collection, pun belum ada rezeki lagi nak dapat. Sampailah Miss Malaysia X Swarovski KL dUCk, alhamdulillah bukannya dapat yang tu. Akhirnya, ada rezeki lebih, aku decided untuk beli satu.

Sebenarnya, aku beli ni, satu sebab dia untuk hadiah birthday aku. Sebab sebelum ni plan nak beli, tapi taktau nak pakai macam mana sebab aku macam tak reti nak handle tudung yang mahal sebab material dia confirm top top kebabom lah. Jadi, disebabkan aku dah kerja lebih kurang 2 bulan (masa ni), jadi aku fikir balik, yang aku sepatutnya reward diri aku dengan something yang aku memang nak dari dulu. 

Without any further thoughts, aku terus bukak www. fashionvalet.com, terus pilih dUCk, dan sebenarnya aku dah letak colour tudung yang aku nak kat cart, tinggal tunggu masa nak checkout je hahahahaha (kantoi dah usha lama)

dan lepas tu, aku spend dua jam scroll FashionValet pulak. Tah kemana dUCk pun aku taktau, dah lari masuk air balik kot lepastu dia pun quack quack quack membebel kat dalam air. Aku sendiri pun tak faham.

Sebab tu online shop ni bahaya. Kau boleh spend berjam-jam scroll online shop je. Kerja pun tak jalan, duit je yang berjalan bukan main bersuka ria lagi.



Dengan parcel pun aku dah jatuh cinta berjuta kali. It's so meeeee ;)



Semestinya excited macam kera dapat bunga. Memang jangan cakaplah, tengok packaging je pun dah excited macam dapat duit raya. Menggigil jugaklah masa nak bukak parcel ni, maklumlah, first time beli, jadi dia punya jakun tu macam over sikit lah. Sikit je. Ke banyak? Hahahahahhaa.

Kotak dia jenis hardcase. Memang sesuai sbg hadiah birthday aku sebab packaging dia memang ada simbolik sebagai gift for someone (which is yourself). Jadi, rasa macam reward diri sendiri. Rasanya semua dUCkies pun rasa yang sama kan bila first bukak collection baru yang kita dapat? Rasa macam dapat hadiah eventhough diri sendiri yang beli huhuhuhu.

Mesti ada yang tertanya berapa eh harga seketul dUCk ni? Okay, untuk Premium Basics macam yang aku beli ni, dia ada range Satin Silk, Matte Satin Silk, Jersey, Jersey Knit, Chiffon, Mixed Crepe, Georgette (RM130). Lagi satu dlm range PB iaitu Fluff (RM150). Untuk Oops dUCk (RM170), aku tak sure sama ada dia under PB atau LE (Limited Edition). Bajet dUCkies sangat bahasa pun. Dan kalau LE, selalunya RM300 keatas lah macam Alphabet dUCk, KL dUCk, World Map dUCk dan lain lain. Aku rasa aku dah ber quack quack bila taip entri ni.

Ini rupa kat dalam dia, ada sugar paper (yang aku dah terkoyakkan sikit selepas ambik gambar ni sebab ganas sangat dan gelojoh tak sabar nak pakai)



Dan finally, I'm revealing the dUCk itself! Aku pilih Mixed Crepe dUCk in Cherry Popsicle. Colour dia memang sumpah lawa! Tak menyesal beli, material dia pun 10/10! No wonder dUCkscarf memang kegemaran ramai. 

Aku taknak beli warna yang terlalu striking, dan terlalu common sangat macam hitam, dark choc, kelabu. Maybe next time lah sebagai collection, mungkin dUCk ni akan beranak pinak tak lama lagi? Aku boleh katakan ye, akan beranak pinak tak lama lagi. Sebab boleh lah lepasni aku bina Menara dUCk??? Hahahahaha mohon sponser please

Jadi aku pilih colour maroon ni sebab dia boleh matching dengan macam macam warna lepastu warna dia tak terlalu striking, tak terlalu common. Just nice, warna yang eksklusif untuk pakai pergi event dan boleh buat pakai pergi pasar malam.

Material dia? Sumpah lembut, smooth, ada rasa aura eksklusif dia kat situ. Aku dapat rasakan Vivy Yusof dengan D pernah sentuh tudung ni (over gila) . Memang sesuai untuk semua peringkat umur, sebab memang cantik!! Aku rasa aku dah mention cantik beribu kali dah. Tudung ni dia bagi kita rasa macam hidup kau teratur je walaupun sebenarnya hidup kau kelam kabut. Pagi ni ada meeting, esok ada class, lusa ada event, tulat kena hantar assignment dan begitu lah seterusnya hahahaha



Nothing to be proud pun sebenarnya. Bila kau beli sesuatu untuk diri sebagai reward, secara tak langsung, kita akan rasa puas tau tengok hasil titik peluh berjaya disalurkan kepada benda yang kita nak. Tak perlu beria sangat nak cry over a branded things. Tak payah bersusah payah ikat perut tak makan seminggu semata mata nak beli benda branded bila duit yang setakat kita ada tu boleh guna untuk diri kita sendiri. 

Just jangan seksa diri rasa macam "Okay, dia ada benda tu, aku pun nak jugak" . Boleh jugak ambil benda tu sebagai motivasi untuk kita bekerja dengan lebih keras untuk dapatkan sesuatu, tapi ingat, jangan sampai seksa diri. Itu je okayyy? Dengar cakap aku. Jangan degil. Dan jangan jadikan sesuatu yang branded ni benda yang korang kena agung agungkan. In the end of the day, benda tu cuma satu barang je, cuma value dia lebih tinggi. Okay? Jadi, itu sahajalah untuk entry kalini. Bye! Wassalam. 






ALAHAI NENEKKU SAYANG


"Nanti pergi balik kampung ambik nenek tau. Gerak pagi lah. Awal sikit sampai" - mama
"Okay" - me

Malam sebelum bertolak lagi dah siap iron tudung, iron baju. Iyelah, excited ni nak pergi ambik nenek kat kampung. First time drive sendiri balik kampung ni. Okay alang alang nak keluar, baik pergi poslaju terus hantar parcel customer.

Settle bab parcel, tiba tiba perut rasa lapar. Nak keluar duduk kedai makan, malas. Masa tu panas jugak lah walaupun waktu pagi. Jadi, sepanjang drive tu fikir makanan apa yang sedap, senang nak makan dalam kereta dan mengenyangkan?

Di pagi yang hening, finally plan nak beli pizza hut nak makan masa on the way balik kampung. So, balik dari poslaju, aku pun nampak pizza hut tepi jalan dan decided nak berhenti. Tiba-tiba......


"Mamaaaaa. Jadi lagi T_T" - me
"Pulak dah. Ada kat mana tu?" - mama
"Kat sebelah pizza hut ni." - me
"Buat apa kat situ?" - mama
"Saje, belok masuk sini. Sebab dia dah nak start jadi" - me







ALLAH.

Nenek pun tak dapat jumpa, kereta pun tak jalannnnnn.

Kecewa pecah seribu hati ni bila kereta tak boleh start. Panik tu panik jugaklah. Tapi buat rileks je sebab sebelum tu pun kereta pernah rosak tepi jalan masa nak hantar barang customer, sebab dia? bateri drain dengan alternator problem. Tapi masa tu, tukar bateri je. So, 50-50 je lah peluang untuk kereta dapat berjalan macam biasa. 


Exactly apa yang muka aku react bila kereta tak boleh start. Kecewa. Panas. Dan dah boleh lah cakap "bubye nenekku. Cucumu tidak dapat pulang ke kampung mengambilmu" *pasang lagu Sudirman*

Tengok, bukan main lawa lagi aku pakai serba hijau nak pergi ambik nenek. Memang macam hari raya sungguhlah warna warni ni. Memang dia suruh bagi mata tu tengok hijau je supaya tak cepat marah.

Pukul berapa eh masa tu, ada lah pukul 11 pagi ke 12 tengahari. Nasib baik berhenti sebelah pizza hut. Ada jugak pekerja lelaki boleh tolong tengok apa masalah. Terima kasih abang pizza sebab sanggup perabih minyak ulang alik pergi bengkel nak panggil pomen. Semoga Allah merahmati abang okay ;)

Then, abang pomen pun datang, dia just pasang starter bagi kereta tu boleh nak gerak pergi bengkel je. 

Lepastu.....




Rasanya dah tak boleh nak chill lah masa ni. 

Kereta tak mampu nak sampai kat bengkel huhuhuu. Abang pomen tu pun datang balik, bagi start kereta, lepastu bawak slow slow sampailah bengkel. Dalam hati dah seram dah, ni kalau berhenti tetiba kat traffic light, habis aku. Memang doa banyak banyak dah waktu tu. Dahlah bengkel dia kena u-turn.




Akhirnya, kereta ku masuk jugak bengkel. Betulkan lah apa yang patut, alternator, bateri semua lah. Sedih jugaklah kena tinggal dia sekejap (padahal sedih sebab tak dapat balik kampung). So terpaksa ucap bye bye kat kereta, dan mama decided untuk balik kampung sekali satu family semua (at least dapat pergi makan pulak lepastu, lepastu aku badmood malam tu sebab esoknya nak ambik result SPM kahkahkahhh)


Jadi, #Tips kepada wanita yang bila tiba tiba kereta rosak :

1) Jangan panik, kalau kereta rosak kat area kedai kedai, kalau boleh tolak, tolak kereta sampai kat tepi kedai.

2) Pastikan ada simpan nombor pomen dalam telefon. Tak kisah area mana mana pun. Simpan je.

3) Jangan gelabah macam mati laki. Kalau menangis kat situ, bukannya kereta boleh start pun. (Been there, done that)

4) Fikirkan keselamatan. Jangan pergi kedai mana mana nak mintak tolong, handbag telefon semua tinggal. Bawak barang berharga tu. Kunci kereta. 

5) Jangan pandai pandai nak repair sendiri kerosakan yg terjadi. Kalau tak reti, buat cara tak reti. Hantar kedai terus. nanti kang apa pulak yang rosak. Lagi lagi bila benda melibatkan enjin. Kalau setakat air kering, minyak hitam takde tu bolehlah buat sendiri.


Sekarang, mama dah tak berani bagi aku balik kampung drive sendiri. Minggu lepas balik pun naik bas, sanggup tu. Nanti aku share pulak pengalaman aku naik bas untuk pertama kali SENDIRI. Beli tiket sendiri, contact orang sendiri, naik bas tumpang semua lah. 

Okay, till then, bye! Wassalam


Thursday, 30 March 2017

ZAMAN SEKOLAH MELABUHKAN TIRAINYA

Alhamdulillah. Finally, masa yang ditunggu tunggu telah tiba. Yeyyyyyyy dah habis sekolah!! After all the blood, sweat and tears, dari mama abah hantar pergi sekolah ke naik van ke naik basikal ke naik motor sampai lah drive kereta sendiri.

(Remembered this guys? We used to percaya all this thing hahahaha)

4 months back, tak boleh consider habis sekolah lagi sebab selagi belum ambik result spm, selagi tu kau jangan berangan nak rasa habis sekolah. selagi tak dapat sijil berhenti sekolah, kau belum layak nak bakar buku sekolah. Better jual, dapat duit hahahahahah. That was my assumption on that time lah lol.

Dan seminggu yang lepas, genap 3 bulan 19 hari aku menarik nafas lega lepas sakit otak jawab paper 3 kimia, sakit otak tak? ke aku sorang je yang macam nak gila jawab dalam dewan exam hahahahaha. Dan juga, yang membuatkan aku sendu seminggu sebab still tak move on dengan paper biologi dan kimia yang aku jawab merapu tu. aku dalam hati pun macam, "harap result pun tak sesendu perasaan aku sekarang lah" . Lepas almost seminggu aku asyik teringat je, makan banyak tapi tak kenyang, tidur lama tapi tak lena, mandi lama tapi tak basah sampai abah bising bil air naik bulan ni maaf bah . Dia macam serba tak kena. Bila dah lupa, boleh pulak masa nak tidur dia teringat balik. 


Me: "bismikallahumma ahya' waamut. aminnnn."
Otak: "Result spm aku ni macam mana lah nanti....elok ke tak, haih risaunya rasa. Kalau ada yang gagal macam mana, kalau tak elok macam mana...."
Hati: "Kau dah ready ke nak redha dengan result kau nanti?"


Me: "EH, ORANG NAK TIDO LAH, CONSIDERATE LAH SIKIT WAHAI OTAK DAN HATIKU INI....."

Nak kemana mana pun, rasa sendu je. Sebenarnya tak payah pun rasa macam tu sebab rileks lah, spm je pun. 

Haaaaa? SPM je punnn?

(Ni haaa spm je pun sampai conteng baju sekolah hahahaha)


Aku dah bertungkus lumus belajar selama 5 tahun kat sekolah menengah, merentasi belantara, kena marah dengan cikgu pernah, kena panggil dengan pengetua pernah, all the sleepless and energy-less youth. That was intense. When I thought it back, rasa macam, "Macam mana aku boleh hadap semua benda tu, selama 5 tahun!? Belajar benda yang aku tak suka, masuk aliran yang aku taknak, paksa diri terima semua benda. Macam mana?" 

Ada je masa masa yang aku akan duduk kat corner, menangis sorang sorang sebab aku rasa dah tak mampu nak hadap dah. Rasa macam aku kena torture. Elok pulak tengah dengar lagu menahan rindu sekarang ni, kena sangat lah dengan emosi aku time ni. I had to study hard for PT3. I had to study science stream subjects for two years. All the stress comes in one tau on that time. Aku sampai rasa dah tak larat nak buat semua tu, rasa macam "Kenapa sampai macam ni sekali Allah bagi ujian kat aku?"

Tapi, bila aku dah kembali tenang sebelum meraung sekali lagi for the next one hour, aku sentiasa ingatkan kat diri, "Allah uji sebab dia sayang, Allah uji sebab dia tahu kau mampu. Allah nak kau kuat. Allah nak kau ingat Dia. Allah nak kau kembali teguh, kembali kepada Dia. Selama ni kau selalu lupakan Dia. Ni baru sikit je ujian dia bagi."

And I cried again for the next one hour. 




Ini semua yang bersama dengan aku sepanjang aku dalam kelas terakhir dalam tahun terakhir aku, 5SC1 2016. Semua ada perangai masing masing. Dan of course aku penolong ketua kelas yang paling baik (dan gojes) out of all assistant monitors kat sekolah ni. Korang nak ponteng? Pergilah. Tak larang pun. Tapi kalau kena tangkap, pandai pandai lah jawab. Tapi setakat ni, semua baik baik takde yang ponteng. Lambat masuk kelas tu selalu. Sebab semua melayu. Get it get it?

Btw, kalau nak cari jodoh dalam gambar ni, please jangan pm aku. pandai pandailah cari sendiri. Sekolah mana pun jangan tanya, teka sendiri hahahaha yang pastinya sekolah menengah kebangsaan okay dah bagi satu hint




16th March 2017 ; 10.30 a.m.


Masani sumpah rasa berdebar dia bukan beshe beshe. Bukan beshe beshe. Berdebar dia tu, sampai aku genggam erat tangan kawan aku kat sebelah. Sampai berpeluh. Tapi dalam berdebar tu.....


Sempat lah jejak kasih sekejap


Sempat lagi


Yes, sempat sangat ni

No need further details





 16th March 2017 ; 11.30 a.m.

The time finally came :') Sampai aku puas tengok slideshow kat depan lah dia punya tahap lama tu. Dah nak masuk lapanratusjuta kali muka aku muncul kat slideshow tu. Ustazah kat area meja kelas kelas dah duk pegang slip. Aku asyik jeling je, terfikir je, slip aku kat ustazah ke kat pengetua haaaa gitu k

Lepastu, cikgu dah start berucap, dah nak start panggil nama. Mula mula nama kawan aku, which is my class monitor. Aku dalam hati dah doa macam macam mintak aku supaya redha dengan keputusan yang aku dapat, jangan menangis walau apa pun jadi, jangan marah marah, sentiasa senyum, terima semuanya.










And guess what lepas tu...





My name was called, yes, me, the assistant monitor!

Tiada kata yang boleh terucap. Genggaman aku kuat sangat, sampai aku menggigil tak berhenti. Bila aku dengar je nama aku, mula mula memang tak percaya. Ternganga aku, tapi excuse me, tak menangis k. I kuat bagaikan badang. Tak macam masa upsr dengan pt3 dulu, sikit sikit bila dpt result nangis. Markah rendah ke tinggi ke, dedua nangis. Touching lebih hahahaha

Okay, lepas ternganga tu, aku tutup mulut tau, nanti lalat masuk, taknak tetiba tercekik binatang bila naik pentas nanti. Kang tak pasal pasal masuk surat khabar


"SEORANG PELAJAR LEPASAN SPM TERCEKIK LALAT KERANA TERGAMAM SELEPAS MENDENGAR NAMANYA DIUMUMKAN SEMASA MENGAMBIL KEPUTUSAN"

Serious taknak. Buat malu kat orang hahahaha

Okay lepastu, dengan rasa malu dan rendah dirinya sebab selama kat sekolah menengah, jarang sangat sangat nak naik pentas untuk anugerah akademik. Rasanya bukan jarang, tak pernah. Selalu naik pentas sebab menang pertandingan mewarna, pertandingan silang kata minggu bahasa hm macam tu je lah. Ini SPM weh, SPM. 

Terkedu jangan cakaplah. Sangat sangat.

Sampai masa kat pentas pun still menggigil masa salam pengetua.

Pengetua: "Eh, awak ni menggigil teruk ni. Nah nah, pegang elok elok. Tahniah."
Me: "Saya tak sangka cikgu hahaha terima kasih cikgu sayang cikgu muah muah (k ni tipu je. Maunya tak kena bantai kat situ jugak) *senyum kat kamera*"


Sampai je bawah, cikgu suruh berdiri kat tepi dulu. Malu weh orang tengok. Yelah, jenis muka budak budak yang nakal, suka tak siap homework, suka tertinggal buku, suka makan dalam kelas, suka tidur dalam kelas. Hm, aku lah tu. Not really a teacher's pet sangat lah aku ni pun. Orang pun takdelah kenal mana pun, setakat budak picisan je. Sebab memang taknak orang kenal pun haahahaha

Cikgu pun tak pernah letak high expectation sebab aku bukanlah pelajar yang setiap masa score. Ada ups and downs. Fail biologi pernah, fail kimia pernah, fizik je lah alhamdulillah paling paling rendah pun E je. Even matematik tak dapat A pun pernah. Addmaths jangan cakaplah, sepanjang belajar addmaths, sekali je lulus, yang lain hahahaha taknak cerita lah. Senang cerita semua subjek ada ups and downs dia. Sekejap penggal ni okay, kejap penggal yang lain tak okay pulak. Itu yang kalau tengok graf pelajar aku, akan nampak macam Bukit Broga. Banyak lekuk hahahhaa aku dulu bila kimia lulus pun aku boleh buat sujud syukur hahahah gila tak gila


Walaupun aku takdelah dapat straight A's, tapi, aku percaya dalam hidup ni, kalau tak berusaha, sampai bila bila Allah takkan bagi pape. Allah nak tengok usaha dulu, berbeza dengan manusia, dia akan lebih pentingkan hasil. Sebab tu Allah nak tengok dan nilai usaha, so that Dia boleh bagi hasil kat kita untuk manusia tengok dan nilai pulak :) Cuma cepat atau lambat je Allah bagi. 





Good job batch '99! Walau apa pun result korang, you have to know that your effort = your rezeki. Redha dengan result korang, biarlah apa orang nak cakap, diorang tak tahu perit getir korang melalui semua ni untuk mencapai apa yang korang dapat sekarang ni. Nak sampai ke tahap tu, macam macam cabaran korang kena hadapi. 

Tapi kena ingat, ni baru sikit je ni. Korang dah satu langkah ke hadapan dah, ada banyak lagi langkah yang korang kena hadapi. Banyak lagi liku kehidupan, perjalanan hidup yang kena hadapi. Ini baru first baby step je. Benda ni pun aku selalu ingatkan kepada diri aku. Supaya tak terlalu happy dengan apa yang aku dapat, selalu ingat, semua ni, Allah yang bagi. Bila bila masa Dia boleh tarik. Mungkin bukan dari segi result kau, mungkin dari segi lain. Kita tak tahu.

Aku terfikir jugak, "Kenapa Allah tak bagi lebih daripada yang aku dapat?"

Mungkin sebab dia, Allah tahu kalau kita dapat lebih, kemungkinan besar untuk kita riak tu tinggi. Kemungkinan besar untuk kita memperkecilkan orang lain tu besar. Bila kita dapat kurang sikit, kita akan lebih rasa bersyukur, lebih ingat kepada Dia. Biasalah manusia, bila senang, lupakan Dia. Bila susah sikit, baru nak tarik sejadah nak sujud empat ratus kali. Lepastu, kita boleh redha dengan segala pemberian-Nya. Semua ni rezeki tau, dah ucap Alhamdulillah ke belum? 

Biarlah result straight A's atau tak, bersyukur. Bersyukur dengan rezeki yang Allah bagi.  Okay?

Alhamdulillah, zaman sekolah pun dah habis. Definitely will miss it in future. Terima kasih mama abah, cikgu cikgu, cikgu tuisyen, rakan rakan, whatsapp group spm hhahaha, Twitter, Google, Youtube, EduTV, Spotify yang menemani aku tetiap malam (spotify please sponsor me something okay bye). Semua lah. I owe you a lot.




Next goal : Enroll in Law School then dapat Dean list. Amin.


Tuesday, 28 March 2017

REVIEW : ALWAYS21 FACE MASK & SCRUB

DISCLAIMER : THESE OPINIONS ARE MY OWN. THE PRODUCTS ARE NOT SPONSORED. I BOUGHT WITH MY OWN MONEY AND THE OPINIONS ARE IKHLAS DARI HATIKU INI

Hello guys! Assalamualaikum. Long time no see. I'm back with a review post wuhuuuu. Long short story, I was not busy pun actually hahahha. Cuma ada komitmen yang kena disettlekan yang membuatkan masa nak spend untuk blog semakin hari semakin berkurang. But, now, I'm back! Rindu tak rindu tak? 

Hellooooooo...... *cricket sound* *bergema*



So, for today's blogpost, I'm going to review a product that I've been using for quite good 'ol two months. I got this product back in January. It's from a brand called Always21. Okay, never heard of this brand before actually. 
So, the story behind is actually, when I hung out with my bestfriend at Aeon, the niat was to shop some clothes but unfortunately didn't find any that suits my style (fuhh selamat duit). So jalan jalan je kat aeon tu, sampailah my bestfriend balik, lepastu on the way nak keluar ke pintu lagi satu yang ya rabbi jauh gila, lepastu memang dah sepatutnya allah dah aturkan kena keluarkan duit jugak hari tu, terjumpa satu booth tau tak booth kat aeon macam mana. Macam booth Samsung, Oppo semua yang duduk tetengah alam Aeon tu. Haaa something like that, but it's not a phone booth. Is it even called booth? I don't know lah how it's legitimately considered as a booth. 
But, it's a store yesss store finally found the word. It's a skincare store. Mostly korean brands like Laneige, Nature Republic and some 'knock-off' korean brands???? Some of the products are similar with products that are well-known in the beauty world??? Well, I'm not sure if I haven't heard any of them before sorry I'm not a beauty guru. 
So I walked through the aisle, yes, they have aisle guysss. Not a normal store by considering that it's a pretty small store. The saleswoman, eish what term do you use, promoter? consultant? i don't know but let's just call her kakak lenglui. So, the kakak lenglui helped me choosing some products. Coincidentally, I was really looking for a good mask or skincare for my skin. So, I saw a promotion of Nature Republic infamous aloe vera gel vadavoom. It comes in 4 bekas for I think it was less than 50 ringgit and you will get free hand cream. And they also got cute gift sets so that you can purchase and give it to someone. Okaylah I admit,  I didn't take any pictures because didn't plan on telling you this story actually. 
Okay move on. In the end, I chose a set which consists of a mud mask, a scrub and I got three free hand creams that come with the set. 



The hand creams are sooooo cute. They have three scent which are cotton flower (my fav!) It has that kind of baby powder and baby lotion kind of scent, jasmine flower which smells kind of weird because I have no idea what are the nature things to relate with the smell but it smells nice also and cherry blossom well technically just a typical cherry blossom flowery and sweet kind of scent. They are really handy when it comes to travelling. Easy to carry, the size is compact. Just throw it in your bag, and wallahi so easy lah maaa so no excuses for not making your hands smell good!



So I purchased Jeju Volcanic Deep Pore Cleansing Clay Mask and Lemonade Sugar Calming Wash Off Pack oh my god the names are damn long my fingers need a break. I think Jeju Volcanic Mask is kinda popular these days. Every brands are making one which I personally think that they obviously took from only one place which is Jeju. So, they are all pretty much the same? Or is there multiple volcanos in Jeju? Never been there and never have the idea on searching them on the net. Melainkan kalau the company took the volcano from the peak and the other company took from the bottom, just the scrap. Well, I don't know. I don't do face mask. And I'm not risking myself going to a volcano just to take the volcano and turns it into a mask. Even when my hands pegang cawan panas pun dah ouch ouch


So, these are the inside looks. I've used it several times so it's kinda comot already. The packaging is really nice. It's quite hard, and like kaca packaging almost. It's quite heavy. Feels like a high-end product. It's not plastic but it's not kaca. But, really nice though. I feel fabolous touching it. 


The consistency wise, the clay mask, it's really smooth and not too chalky and muddy because I've tried another brand, the clay mask is almost has the consistency of a melted chalk. Well, I don't know if you could melt a chalk. But, I feel it that way. So, this one, really smooth, it smells good (for sure, priority). It applies easily on the face, I don't really use much of the product to cover my entire face because a small amount does it job really nicely. Less is more girl.

For the lemon scrub, it feels really sugary so you know it's a good exfoliating scrub. And yes, it smells nice. It smells really natural well it isn't that natural though. I don't feel dry at all applying this bad boy on my face. Because there is some scrub that feels like it just tarik your face to the side and you will feel dry afterwards. Whilst this one, is really good. Nothing to complain. It doesn't leave any melekit residue, your skin will feel really smooth. I even apply this on my lips. Also, I recommend if you're exfoliating or scrubbing your face, to wear at least a moisturiser or apply a mask afterwards. Because after exfoliating, your skin tends to be dehydrated eventhough you don't feel the dryness. 

So overall, the products have been great! 10/10 for me! I've been using this when my skins are breaking out, or sunburnt. Other than aloe vera, I use these products to help treating my skin to the fullest. 

For your information, I purchased it at Aeon Klebang, Ipoh. I bought this set for RM58. I got this on a promotion because the normal price is RM70 just for the mask and the scrub. But, with less than RM60, I got a mask and a scrub, and also three hand creams. So, is it an Amni Great Deal? Yes, it is!

So, I hope I don't leave anything behind. If there's any other products, movies or even food that you want me to review, just leave your comment down below. I think that's all for today, bye! Wassalam.